Recent Posts

Erdogan s Putinom u Sočiju, ukinute sve sankcije Ankari

Erdogan s Putinom u Sočiju, ukinute sve sankcije Ankari

Ankara, Moskva, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 04. 05. 2017. 17: 59- Erdogan s Putinom u Sočiju, ukinute sve sankcije Ankari… Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Redzepom Tajipom Erdoganom u Sočiju izjavio da je Turska važan i pouzdan partner Rusije.

-Proces normalizacije u našim odnosima je iza nas. Nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose – kazao je Putin.

Dodao je da su ukinute sve sankcije Turskoj, isključujući zabranu koja se odnosi na uvoz povrća, prenosi TRT.

Istakao je također da je saglasan sa turskim predsjednikom o pitanju uspostave sigurnih zona u Siriji.

“Lideri će razmıjeniti gledišta o čitavom nizu pitanja rusko- turskih odnosa, posebno u kontekstu sporazuma postignutih na šestom sastanku Savjeta za saradnju na najvišem nivou održanom u martu u Moskvi. Takođe je planirano da razmatraju tekuće regionalne i međunarodne probleme, prıje svega one koji se odnose na borbu protiv terorizma i rešenje sirijske krize”, navodi se u saopštenju Kremlja koje prenose zvanıcne agenciıje u Rusijiş…

Erdogan je nakon sastanka izjavio kako je primirje ili prekid oružanih sukoba u Siriji uz garanciju Turske, Rusije i Irana, veoma važna prilika za postizanje političkog rješenja za Siriju.

-Ova zlatna prilika ne smije biti upropaštena- rekao je Erdogan.

Komentirajući napad hemijskim oružjem u sirijskom Khan Shaykhunu, predsjednik Turske je izjavio kako takav ”brutalni napad ne smije proći nekažnjeno”.

-Vidio sam da smo istomišljenici s Putinom kako je krajnje važno kažnjavanje odgovornih za ovakve napade. Svaki napad i narušavanje primirja ne samo da situaciju na terenu čini lošijom, nego i sabotira napore zemalja garantera – rekao je Erdogan.

Erdogan i Putin sastali su se u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a početak sastanka bio je otvoren za medije.

Sastanku ispred Turske prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, zamjenik generalnog sekretara i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin te šef obavještajne službe Hakan Fidan. S ruske strane, prisustvovali su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Soygu, savjetnik za vanjsku politiku u Kremlju Jurij Usakov.

Ovo je bio peti sastanak Putina i Erdogana nakon krize u odnosima izazvane obaranjem ruskog aviona krajem 2015. godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net