Recent Posts

Drama u Saboru, Vlada Hrvatske, preživjela

Drama u Saboru, Vlada Hrvatske, preživjela

Zagreb,objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 04. 05. 2017. 18: 59- Zagreb, Drama u Saboru, Vlada preživjela… Prava drama danas u Hrvatskom saboru. Nije izglasano nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću – opoziciji falio samo jedan glas. Plenković kaže da je sprečen pokušaj destabilizacije. Predsednik Sabora podneo ostavku.

Inicijator Marićeve smjene, opozicioni SDP, nije u Hrvatskom saboru uspio sakupiti 76 zastupničkih ruku potrebnih za to, imao je jednu manje, a presudio je glas Tomislava Saucha, šefa ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića (SDP) osumnjičenog u aferi dnevnice.

Od 151 zastupnika, za Marićevu smjenu glasalo je njih 75, isto toliko ih je bilo protiv, a suzdržan nije bio niko, s tim da nezavisni Željko Glasnović nije glasao, izašao je iz sale.

-Utvrđujem da ministru Mariću nije iskazano nepovjerenje, ali nije utvrđena ni parlamentarna većina, konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora i odredio dvosatnu pauzu, zbog čega su negodovali HDZ-ovi zastupnici.

Marićevoj smjeni, uz HDZ i partnere, usprotivio se i Tomislav Saucha, ali i nezavisni zastupnik Željko Lacković koji je do sinoć najavljivao da će biti za smjenu.

SDP je Mariću zamjerao sukob interesa, s obzirom da je prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Prozivali su ga da je kao ministar finansija odgodio primjenu zakonskih propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru. Spočitavali su mu i povlašteni kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Regionlnı Portal http://iBalkan.net konstatuje da je javnost iznenađena odlukom poslanika najuticajnije opozicione SDP Tomislava Saucha da stane uz vladajući HDZ i spasi Marića i Plenkovićevu vladu. To je, kako se navodi, posebno interesantno i u kontekstu toga što je Sauch bio među onima koji su potpisali zahtev za opoziv Marića.

Današnje glasanje u Saboru otkrilo je, naime, da ni HDZ nema parlamentarnu većinu od 76 poslanika i da Plenkovićeva vlada više nema legitimitet, preneo je Index.hr.

Hrvatska u ovome trenutku ima manjinsku ili tehničku vladu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net