Recent Posts

Dan kad je sve stalo, umro Maršal Broz Tito

Dan kad je sve stalo, umro Maršal Broz Tito

Sarajevo, Beograd, Split, Ljubljana, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Glogbus” 04. 05. 2017. 10: 59-Dan kad je sve stalo, umro Maršal Broz Tito… Na današnji dan 1980. godine u 15.05 sati umro je Josip Broz Tito nakon što je dulje vrijeme boravio u bolnici u Ljubljani.

 
“Centralni komitet saveza Republike Jugoslavije i predsjedništvo SFRJ objavili su večeras sljedeći proglas: Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, stajalo je u proglasu koji je pročitan na televizijama u Jugoslaviji.
Život u Jugoslaviji tog je dana stao, a prekinuta je i utakmica između Hajduka i Crvene zvezde koja je igrana u Splitu. Igrači su plakali dok je pun stadion pjevao “Druže Tito, mi te se kunemo”.
 
Iza toga dan kasnije, iz Ljubljane je posljednji put krenuo Plavi vlak u kojem je bilo tijelo Josipa Broza Tita. Duž trase kojom je vozio do Beograda okupljalo se mnoštvo ljudi koji su gledali Titovo posljednje putovanje i odali mu počast.
 
Josıp Broz Tito je pokopan 8. svibnja u Beogradu u Kući cvijeća, a na sprovodu je bilo 700 tisuća ljudi. Na sprovod je došlo 209 izaslanstava iz 127 zemalja svijeta, a među njima su bila i četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara.
 
Rođen je u Kumrovcu 1892. godine, a na čelu Jugoslavije bio je 35 godina. Točan datum njegova rođenja nije poznat, a navode se datumi 7. i 25. svibnja. Otac mu je bio Franjo Broz dok mu je majka bila Slovenka Marija Javoršek. Bio je sedmo od petnaestero djece…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net