Recent Posts

Bh, porodica Hastor: Prevent otkrio planove za firmu Grammer

Bh, porodica Hastor: Prevent otkrio planove za firmu Grammer

Sarajevo, Berlın, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 04. 05. 2017. 10: 59-Bh, porodica Hastor: Prevent otkrio planove za firmu Grammer… Više od hiljadu radnika njemačke kompanije Grammer nedavno je protestovalo protiv najavljenih planova bh. investitora, porodice Hastor, inače vlasnika grupacije Prevent da preuzme upravljanje nad ovom firmom.

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 radnika, što ga svrstava na vrh ljestvice najvećih privatnih poslodavaca u BiH

Kako piše regionalni portal http://iBalkan.net, kompanije u vlasništvu bh. porodice Hastor uskoro će preuzeti kontrolu nad još jednom kompanijom u Njemačkoj. Riječ je kompaniji Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.

Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila, a tokom protekle godine ostvarila je prihod od oko 1,8 milijardi eura. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta.

Grammer je proizvođač unutrašnjih dijelova za VW, BMW, Mercedes, Audi i druge automobile te jedna od najznačajnijih kompanija njemačke autoindustrije.

Radnici su tada kazali da su u strahu od otkaza i nesigurnosti u poslovanju i protestima poručuju da neće prihvatiti “neprijateljsko preuzimanje”.

Međutim, njemački mediji danas pišu kako Prevent nema plan u potpunosti preuzeti ovu njemačku kompaniju.

– Izvještaji o preuzimanju ili prebacivanju poslova na druge lokacije su čista spekulacija. Ne planiramo u potpunosti preuzeti kompaniju – kazao je Christian Becker iz Preventa za njemački list Handelsblatt te dodao da je cilj da se kroz veću kontrolu firme unaprijedi poslovanje i nastavi razvoj Grammera.

Porodica Hastor, preko svojih kompanija Cascade i Halog, već ima 20 posto vlasništva u Grammeru. No, prije nekoliko dana Hastorove kompanije uputile su zahtjev rukovodstvu Gremmera u kojem su praktično zatražile da im se u potpunosti prepusti rukovođenje kompanijom. Zatraženo je, naime, da im se prepuste ključne pozicije u kompaniji, odnosno pozicija glavnog izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora.

On je također dodao da Prevent želi povećati svoje poslove sa Volkswagenom.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net