Recent Posts

Medina: Uhapšeno 46 osoba za napad na Poslanikovu džamiju

Medina: Uhapšeno 46 osoba za napad na Poslanikovu džamiju

Medina: Uhapšeno 46 osoba za napad na Poslanikovu džamiju… Vlasti Saudijske Arabije uhapsile su 46 pripadnika terorističke ćelije koja se smatra odgovornom za samoubilački napad na Poslanikovu džamiju u Medini…

Za napad se smatrala odgovornom teroristička organizacija ISIL.

Osumnjičeni, među kojima ima i stranih državljana, uhapšeni su u zapadnoj luci u Džedi, objavila je državna saudijska agencija pozivajući se na izjavu Ministarstva unutrašnjih poslova…

Terorizam je terorizam ma gdje se desio i ma ko bile žrtve. Ali kada se teroristički napad u ime islama desi na prilazu džamiji Poslanika Muhammeda, a.s. u Medini, onda je jasno o kakvoj se izopačenoj ideologiji radi.

Posjetimo i na nedavni napad na istu Svetu kuću koji je 4. juli 2016. uslijedio nakon što se istog dana ujutro bombaš samoubica raznio pred američkim konzulatom u Džidi, dok je drugi napao džamiju u Katifu. I ranije je bilo incidenata i u Meki i u Medini u koje su bili uključeni militanti Al-Kaide, ali nikada ovako blizu svete džamije. Ovaj napad je očit udar na simbole islama.

Prema islamskom učenju Medina je harem, sveti zaštićeni prostor u kojem je svaki prijestup teži grijeh, a svako dobro djelo kod Boga vrjednije. Harem bi trebao biti i zaštićeni prostor u kojem se hodočasnici koji su na svome putu ka Meki ili zairi, oni koji posjećuju Poslanikovu džamiju i njegov mezar (grob) u njemu osjećaju sigurno i bezbjedno.

Napad se usto desio pred sami iftar, trenutak kada muslimani prekidaju svoj post i to u danu koji je trebao biti posljednji dan blagoslovljenog mjeseca ramazana. Ispostavit će se kasnije da u Saudiji nije viđen mlađak, te se prema njihovoj tradiciji post nastavlja još jedan dan. Ali ono što jeste bilo sigurno je da će u džamiji biti desetine hiljada vjernika koji će doći da isprate ovaj najsvetiji muslimanski mjesec odricanja i suosjećanja sa drugima. On se desio pred Bajram i trebao je muslimanima pokvariti ovaj jedan od dva najveća praznika.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net