Recent Posts

Otišao je veliki insan, bh. legenda, novinar i pisac Vehid Gunić

Otišao je veliki insan, bh. legenda, novinar i pisac Vehid Gunić

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- region ” 29. 04. 2017. 11: 52-Otišao je veliki insan, bh. legenda, novinar i pisac Vehid Gunić… Vehid Gunić, novinar, pisac, publicista, urednik i voditelj, kojeg gledaoci najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”, umro je sinoć, u 76. godini, nakon duge bolesti…

Ovu tužnu vijest na svom Facebook profilu podijelio je Abdulah Sidran, istaknuti bh. pisac filmskih scenarija i drama, pjesnik, novinar…

Vehid Gunić, se liječio od 2015. godine u norveškom Oslu, na najvećoj i najpoznatijoj evropskoj klinici za liječenje raka. Njemu je dijagnosticiran crni melanom, oblik raka kože. Detalje liječenja Gunić je objavljivao na svom Facebook profilu, a iz njegovih riječi moglo se zaključiti da ovog svestranog ljubitelja sevdaha, nije nikad napustio optimizam.

Prepoznatljiv je bio za svog života i postao je legenda, Vehid Gunić je bio omiljen čovjek u Bosni i Hercegovini. Od svih poslova koje je radio, najviše je bio novinar i putopisac. U više od trideset knjiga, uspio je oživjeti ljude koje smo skloni zaboraviti i uspio otrgnuti od zaborava štošta u ovoj državi što je osuđeno na zaborav.

Pustolov i putopisacv i svestrani čovjek ostavio je utisak da nikad nije ni predahnuo, koliko je posla za života uradio…

Gunić, istaknuti bh. novinar i autor knjige o Muhamedu Aliju, svojevremeno uradio intervju s bokserskom legendom.

Dugogodišnji je novinar, voditelj i urednik u Radio- televiziji Sarajevo, odnosno Radio- televiziji Bosne i Hercegovine, prošao je sve faze novinarskog djelovanja, od gradskog reportera, dopisnika, specijalnog izvještača s velikih svjetskih događaja.

Uređivao je radio dnevnik, tv- dnevnik, “Godinu dana”, “Iz noći u noć”, informativnu emisiju STUDIO 2 i druge. Bio je reporter, pa voditelj i urednik nekada kultne emisije “Znanje- imanje”.

Vodio je prvi veliki kviz Televizije Sarajevo “Olimpijski vremeplov” uoči XIV ZOI u Sarajevu. Uređivao je vikend program “Noćni džep”, “Nedjeljom zajedno”, zatim otvoreni (ratni) program TV BiH.

I svakako nakon rata uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija “Rodna Bosno, daleko odosmo” i “Iz bisaga Vehida Gunića”.

Televizijski gledaoci Vehida Gunića najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net