Recent Posts

Haos u Skoplju: Demonstranti upali u parlament

Haos u Skoplju: Demonstranti upali u parlament

Skoplje– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 27. 04 2017. 21: 52- Haos u Skoplju: Demonstranti upali u parlament… Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo nakon što je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM Zorana Zaeva da “stvara paralelnu većinu” u Sobranju.

U Skoplju su protivnici koalicije sa albanskim strankama upali u zgradu parlamenta dok je u njoj konferenciju za novinare držao Zoran Zaev, koji se zalaže za vlast sa Albancima…

Pristalice VMRO- DPMNE koji su protiv Zorana Zaeva upali u zgradu parlamenta dok je Zaev držao konferenciju za novinare. U zgradi su bile i pristalice Zaeva, javljaju makedonski mediji.

Mediji javljaju da je policija pustila demosntrante da uđu u skupštinu, a u parlament su upali i ljudi sa fantomkama…

Dok je Zaev govorio na konferenciji za novinare, u zgradi skupštine su bile i njegove pristalice.

Zaev se zalaže za koaliciju sa albanskim partijama, dok se VMRO- DPMNE protivi prihvatanju albanske platforme.

Glasovima Socijal- demokrata i albanskih partija, Talat Xhaferi izabran je za predsjednika Sobranja uz burno negodovanje zastupnika VMRO- DPMNE.

Odmah poslije izbora Xhaferija za predsjednika parlamenta, poslanici VMRO- DPMNE su počeli da uzvikuju: “Ovo je državni udar”, dok se ispred zgrade nalazio veliki broj pristalica ove stranke koji su uprkos policijskom osiguranju ušli u zgradu.

Kako navodi MIA, predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski je objavio prekid sjednice, ali su zastupnici SDSM Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gdje se i dalje nalaze i zastupnici VMRO- DPMNE, prenosi regionalni portal http://iBalkan.net

Zoran Zaev je pogođen u glavu tokom naguravanja sa demonstrantima, ali povreda nije ozbiljna. Povrijeđen je i zastupnik te stranke Damjan Mančevski.

Alsat- M javlja da je Sela Ziadin iz Saveza Albanaca teško povrijeđen i da se nalazi u kritičnom stanju.

Zaev je kao lider SDSM-a nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsjednik države Georgie Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, spriječavali od početka marta da formira vladu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net