Recent Posts

Apelacioni sud odličio: Haradinaj slobodan

Apelacioni sud odličio: Haradinaj slobodan

KOLMAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 27. 04 2017. 09: 32- Apelacioni sud odličio: Haradinaj oslobođen… Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru na novom ročištu donio je odluku da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja…

Francuski sud, nakon dva odlaganja, danas je na javnoj siednici oslobodio Ramuša Haradinaja… Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija nema pravo da se žali na odluku…

Ovim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu vlade.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj prisustvovao je donošenju odluke.

Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.
Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.
Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.
Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.
Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dijela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net