Recent Posts

Coca- Cola otpušta radnike, pad prodaje

Coca- Cola otpušta radnike, pad prodaje

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 26. 04 2017. 12: 32-Coca- Cola otpušta radnike, pad prodaje… Prodaja Coca-Cole opala je u prvom kvartalu nakon što je kompanija restrukturirala svoje poslovanje, te je najveći svjetski proizvođač pića saopćio da će kasnije tokom ove godine ukinuti 1.200 radnih mjesta kako bi intenzivirao rezanje troškova…

Prema FactSetu, proizvođač Fante, Spritea i Smartwatera širom svijeta upošljava oko 100.300 osoba, što znači kako bi ukidanje radnih mjesta pogodilo oko jedan posto njegove radne snage.

Kompanija Coca-Cola je navela da će rezovi pomoći da na godišnjem nivou uštedi dodatnih 800 miliona dolara, pored već najavljenih tri milijarde dolara. Realizacija većine tih ušteda se očekuje u 2018. i 2019. godini, saopćila je kompanija, prenosi Associated Press.

Coca-Cola će se prilagođavati tržištu, te potrebama i ukusu tamošnjih potrošača…

Budući da posao sa sokovima u SAD-u slabi, tvrtka Coca-Cola u potrazi je za novim tržištem. Iz kompanije tvrde da je to upravo Afrika. Sveukupno će od 2010.-2020. uložiti 17 milijardi dolara, a nadaju se dvostruko većem dobitku.

Krajem siječnja objavili su kako je izvoz u Afriku dosegao svoj rekord od 2012.godine. Naime, tada su kupili 40 posto najvećeg Nigerijskog proizvođača sokova, Chi ldt. grupacije TGI, a ostatak tvrtke planiraju otkupiti u naredne tri godine.

“Jako smo optimistični oko ekonomskog i društvenog rasta Afrike i prepoznajemo važnost osiguravanja prednosti nad ukusima potrošača time što širimo svoju ponudu i dodajemo nove proizvode”, izjavio je za Business Insider direktor Coca-Cola za istočnu i zapadnu Afriku, Kevin Balogun.

Iako amerikanci manje konzumiraju sokove, u Africi stručnjaci prepoznaju potencijal. Naime, najveća Coca-Colina punionica u Africi, SABMiller, zabilježila je rast prodaje negaziranih sokova od 13 posto u Africi i 21 posto u Južnoj Africi.

Coca-Cola se tako prilagođava tržištu, te potrebama i ukusu tamošnjih potrošača. Primjerice, Sparletta Stoney Tangawizi i Krest Bitter Lemon, sokovi su proizvedeni na mikro razini isključivo za afričko područje. To je ono što njihovu kompaniju čini najkonkurentnijom na svijetu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net