Recent Posts

Suspendovani tužilac podnosi krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti

Suspendovani tužilac podnosi krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 25. 04. 2017. 10: 52 Suspendovani tužilac podnosi krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, zbog “lažnog prijavljivanja i klevete”.

– Utvrđeno je da nisam vodio istragu u predmetu “Zlato”, niti za ratne zločine. Napisao je krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja napisati krivičnu prijavu protiv njega- kazao je Salihović u izjavi za medije prilikom održavanja disciplinskog ročišta, koje se protiv njega vodi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, javlja BIRN- Justice Report.

Salihović tvrdi da ga je Mektić diskreditirao, a u tome mu je pomogao i direktor Obavještajne agencije u BiH Osman Mehmedagić.

– Oni su izrekli laži i obmanuli VSTV i disciplinskog tužioca, neke političare i strance- kazao je Salihović, naglasivši da od te tačke disciplinske tužbe protiv njega nema ništa.

Disciplinsko ročište protiv Salihovića je zatvoreno za javnost. Kao svjedok je ispitan jedan tužilac, a iskaz bi trebao dati i bivši premijer BiH Nikola Špirić.

Prema suspendovanom glavnom tužiocu, nezamislivo je da ročište bude zatvoreno za javnost.

– Ne vidim razloga da se nešto krije. Ovako izgleda da je montirano, ne tvrdim da jeste, ali hoću da imam dokaze za Strazbourg – kazao je Salihović.

Na ročištu trebao bi svjedočiti i novinar Mato Đaković.U disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navodi se da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem Salihović doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je suspendovan sa dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH krajem septembra prošle godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net