Recent Posts

PROVJERA: Stajling, Modni hir, trend i klasika– što je to

PROVJERA: Stajling, Modni hir, trend i klasika– što je to

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 25. 04. 2017. 20: 52 PROVJERA: Stajling, Modni hir, trend i klasika– što je to… TREND ILI Težnja, tendencija, Tendencija razvoja, Opšta sklonost… Stajling, trend…Šta je to?

Danas u svijetu mode, kad ste stilovi i trendovi mijenjanju iz sezone u sezonu doista je teško ostati u nekoj bezvremenskoj klasici, jer upravo trendovi su ti koji se usude dirati u klasiku, modificirati je i stvarati nove prolazne stilove. Fadovi pak čak ni ne diraju klasiku, ne diraju ni trendove, već su prolazni hirovi koji ponekad traje svega mjesec dana..
Džentlmen mora znati razliku i mora znati kad je nešto prilazni modni hir odnosno fad, kaj je nešto modificirana klasika koje će se održati u trendu godinu-dvije, a kad je nešto prava klasika koje na poznaje jedinicu, odnosno koncept vremena.
 
Fad (hir, nešto kratkotrajno)
 
Najjednostavnija kategorizacija nečega što je fad je – nešto kratkotrajno. Fad je nešto što traje kraće od trenda, nerijetko fad doživi čak i cijelu sezonu, s druge strane ponekad ne traje ni duže od mjesec dana. Fadovi se vrlo često pojavljuju kao svojevrsni kratkotrajni hirovi u modnoj industriji, nešto što traje mjesec dva i nakon toga vjerojatno zauvijek bude zaboravljeno. Fad će se vrlo vjerojatno u nekom kratkom vremenskom razdoblju prihvatiti i zadržati u nešto većoj populaciji, ali će isto tako relativno brzo i nestati. Fadovi blijede, vrlo brzo i vrlo efikasno. Stoga praćenje fadova, hirova, odnosno modnih hirova može biti zabavno, ali nikako nije preporučljivo, ali niti vrijedno investiranja u to…
Većina od nas skoro svakodnevno čuje ili pročita reč trend, a kako i ne bi, kada nas gotovo svi mediji savetuju kako treba da izgledamo, šta da obučemo, da li treba da imamo kratku ili dugu kosu, šta treba da pijemo, jedemo i obavezno gde da izađemo.
Kod nas na Balkanu, biti „IN“ je postala jako bitna stvar!!!
U većini emisija zabavnog karaktera čujemo riječ „stajling“. Gosti, kao i voditelji imaju običaj da kažu: „ Za moj stajling se pobrinuo taj i taj….“.
Slušajući takve izjave mnogi od nas pomisle da i oni moraju da imaju baš to što je obukla pjevačica, glumica ili voditeljka jer to je u trendu i na taj način pokušavaju da izgrade svoj stajling.
Onda postavim pitanje sebi, šta je to stajling???
Hajde da „tu čudesnu“ riječ prevedem na naš Bosanski jezik. Imam utisak da sam je već negdje čuo, a da to nije televizija. Ali gdje??? Razmislio malo bolje i lampica se upalila!!!
Pa da, čitao sam o toj riječi u knjizi „Teorija dizajna“.
Kad ono: „Tridesetih godina dvadesetog stoljeća u fazi velike ekonomske krize javlja se specifican pokret pod nazivom stajling, koji se danas smatra jednim od pravaca u dizajnu.
U to vreme dizajnirani su proizvodi neprirodnih oblika, koji su često prelazili u kič ili sa jednim jasnim ciljem- PRODATI PROIZVODE NA TRŽIŠTU PO SVAKU CIJENU“!!!

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net