Recent Posts

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul- Miradž

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul- Miradž

Istanbul- Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 23. 04. 2017. 09: 52 Muslimani širom planete večeras obilježavaju Lejletul- Miradž… Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž…

U nedjelju, 23. aprila muslimani obilježavaju mubarek noć Lejletul- Miradž…

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul- Miradž. Tim povodom u džamijama u gradovima zemalja regije bit će upriličeni prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana, piše regionalni portal http://iBalkan.net

Iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice navedeno je kako po takvimu Rijaseta IZ-a mubarek noć Lejletul-Miradž nastupa u nedjelju, 26. redžeba 1438.h.g./23. aprila 2017. godine, sa akšam- namazom.

„Podsjećamo javnost da se ova noć u tradiciji muslimana naših prostora obilježava i kao Dan Vakifa (dobrotvora). Očekuje se od odgovornih da daju doprinos u obilježavanju ove mubarek noći u svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, poručeno je iz Rijaseta.

Noć Lejletul- Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

“Podsjećamo javnost da se ova noć u tradiciji muslimana naših prostora obilježava i kao Dan vakifa. Očekuje se od odgovornih da daju doprinos u obilježavanju ove mubarek noći u svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, poručeno je danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Lejletul- Miradž je noć o kojoj govore i Kur’an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Miradž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul- muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Prema historijskim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a. s., poslanstva, neposredno nakon senetul- huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi’radžom. Cijeli ovaj događaj je precizno izložen i do u detalje objašnjen u brojnim hadisima i povijesnim djelima…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net