Recent Posts

Panika, dva zemljotresa pogodila oblast turskog Egeja

Panika, dva zemljotresa pogodila oblast turskog Egeja

Izmir, Manisa– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 22. 04. 2017. 11: 19- Panika, zemljotresi pogodila oblast turskog Egeja… nema izvještaja o eventualnim žrtvama i pričinjenoj materijalnoj šteti…
 
Dva zemljotresa jačine 5,2 stepeni po Rihterovoj skali pogodila su zapadnu tursku provinciju Manisu, javljajaju reporeteri regionalnog portala http://iBalkan.net
 
Drugi zemljotres izazvao je paniku ljudi, koji su izašli na ulice, prenio je AP.
 
Turski centar za upravljanje krizama saopćio je da je prvi zemljotres imao epicentar u gradu Selendi, dok se drugi dogodio nakon sat vremena s epicentrom u gradu Sehzadeleru.
 
Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama i pričinjenoj materijalnoj šteti.
Zemljotresi su česta pojava u Turskoj. Dva razorna zemljotresa pogodila su Tursku 1999. godine, pri čemu je smrtno stradalo gotovo 18.000 ljudi, a povrijeđeni su deseci hiljada.
 
Iako mu je jačina bila 7,4 stepena po Richteru, jedan od glavnih uzroka visoke smrtnosti bila je loša gradnja.
 
Blizu pola miliona ljudi ostalo je bez domova. Zemljotres je dužinom od gotovo 150 kilometara ostavljao ljude pod ruševinama.
Prije skoro 18 godina Tursku je pogodio razorni zemljotres, koji je usmrtio hiljade ljudi. Iako mu je jačina bila 7,4 stepena po Richteru, jedan od glavnih uzroka visoke smrtnosti bila je loša gradnja.

Prema kalkulacijama stručnjaka, u narednih 150 godina neće biti novog jakog zemljotresa u provinciji Kocaeli. Ipak, kažu da se nove zgrade prave kao da potres dolazi već narednog mjeseca. Pravila gradnje znatno su stroža. Formiran je i Odsjek građevinske inspekcije, koji prati gradnju od temelja do krova.

Sedamdesetak kilometara od Istanbula nalazi se provincija Kocaeli i grad Izmit. Poznata je kao industrijski centar Turske, a 1999. godine kao epicentar zemljotresa.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net