Recent Posts

Jutarnje vijesti turskih medija~ 21.04.2017

Jutarnje vijesti turskih medija~ 21.04.2017

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 21. 10- 51: 01. Jutarnje vijesti turskih medija~ 21.04.2017…

Haberturk u vijesti pod naslovom “Sastanak Erdogana i Trumpa 16.  i 17. Maja” piše da je predsjednik republike Redžep Tajip Erdogan u izjavi za A News kazao da će se 16. i 17. Maja sastati sa američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Erdogan je govoreći o temama koje će se razmatrati na ovom sastanku kazao da je žalosno da SAD-e kao strateški partner Turske i dalje predstavljaju utočište za lidera terorističke organizacije FETO i dodao: „Gospodin Trump će uraditi ono što Obama nije. Očekujemo da rukovodstvo donese ispravnu odluku. Razgovaraćemo i o Siriji. Više nema mjesta za Esada u Siriji. Mi od samog početka govorimo da se treba izabrati druga osoba od strane sirijskog naroda koja će predvoditi u ovom prijelaznom periodu. Trenutno napredujemo u ovom pravcu“.

Vatan u vijesti pod naslovom „Ukoliko ne napadne na Zapadne zemlje ne smatra se terorističkom organizacijom“ piše da je glasnogovornik predsjedništva republike Ibrahim Kalin upozorio na postojeće sektaške sukobe.

Kalin je kazao i da je pogrešno da se terorizam ograničava samo na terorističke organizacije ISIL i El Kaide i istakao da se nažalost terorističke organizacije, koje ne realizuju napade na Zapadu, ne smatraju terorističkim organizacijama.

I ako PKK realizuje terorističke napade u Turskoj i PYD/YPG u Siriji i Turskoj, one se na Zapadu ne smatraju terorističkim organizacijama.

Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Erdogan je lider i Arapa“ piše da je profesorica političkih nauka na univerzitetu Saint Joseph u Bejrutu kazala da se predsjednik Erdogan u arapskom svijetu prihvata kao jedan od najvažnijih lidera. „Većina Arapa Erdogana vidi kao nadu za Bliski istok i ummet, i divi se njegovoj hrabrosti da se suprostavlja Zapadu i da brani muslimanske zemlje.

Sabah u vijesti pod naslovom „Kapital iz zaljeva dolazi u Šanliurfu“ piše da je 50 istaknutih biznismena iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Bahreina posjetilo regiji i na licu mjesta obišlo uspješne projekte na polju poljoprivrede i stočarstva. Arapski biznismeni su obavili niz kontakata sa ciljem razvoja saradnje na polju stočarstva i poljoprivrede.

Star u vijesti pod naslovom „Povećanje investicija u sektoru turizma“ piše da je predsjednik udruženja turističkih agencija i biznismena TUSAD Hasan Bayram kazao da je nakon pozitivnog ishoda referenduma i povećanja očekivanja za jačanje ekonomske stabilnosti došlo do povećanja zahtjeva za nove investicije u sektoru turizma.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net