Recent Posts

PA, DA zašto je teško zadržati željenu kilažu

PA, DA zašto je teško zadržati željenu kilažu

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Recepti” 20. 04 2017. 01:32- PA, DA zašto je teško zadržati željenu kilažu… zašto i kako to da dijete napokon dođete do željene težine, puno ju je teže zadržati nego što je bilo skinuti sve te kilograme odjednom… zašto???

Dijeta je većini ljudi muka i patnja, no jednako tako i slavlje i zadovoljstvo kad se napokon skine višak kilogram i dostigne željena brojka – ali problemi zapravo tada već počinju, jer se pokazalo da je puno teže zadržati željenu kilažu nego skinuti višak.
 
Ako pitate znanstvenike, to je logična stvar- glad kojoj smo se odhrvali tijekom dijete već je napravila štetu učinivši nas još gladnijima nego prije i usporivši naš metabolizam. Nutricionist Tim Crowe tvrdi da je utjecaj gladi na povratak težine čak tri puta jači od usporavanja metabolizma, a kombinacija ove dvije stvari fatalna za novu liniju – povratak izgubljenih kilograma gotovo da je pravilo za većinu ljudi.
 
Najbolji način izbjegavanja ove neželjene posljedice dijete jest izbjegavanje brzih dijeta u kojima se izgladnjujete – bolje je izgubiti višak sporije, jedući zdravo i uravnoteženo nego na brzinu.
 
Još veći problem jest što često vidimo gubitak kilograma kao kratkotrajni režim prehrane i, čim postignemo željeni cilj, vraćamo se na staro. Najbolje bi bilo pokušati u cjelosti promijeniti način prehrane – a ne potpuno izbaciti neke namirnice kad ste na dijeti jer je to osuđeno na propast.
 
Upravo zato prije dijete trebate shvatiti razloge unošenja previše kalorija- je li to dosada, stres, umor ili čak preskakanje obroka i izgraditi mehanizme obrane koji nisu bazirani na hrani, poput vježbanja, opuštanja ili druženja.
 
Jedino tako ćete izgubiti višak kilograma i uspješno zadržati novu težinu u dugom roku.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net