Recent Posts

Turska produžila vanredno stanje

Turska vlada produžila je  vanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca, počevši od srijede, izjavio je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

Turska produžila vanredno stanje

Ankara — Turski Savet ministara odobrio je predlog nacionalnog savjeta za bezbjednost o produžetku vanrednog stanja u zemlji za još tri mjeseca.

Odluku treba da potvrdi i parlament.

Turska vlada produžila je  vanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca, počevši od srijede, izjavio je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

Obraćajući se novinarima u Ankari, Kurtulumus je naglasio da je odluka nastupila nakon što je turski Nacionalni savjet bezbjednosti savjetovao vladu da to učini.

Turski Nacionalni savjet bezbjednosti prethodno je saopštio da je savjetovao vladi da produži vanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca.

Nacionalni savjet za bezbjednost, predvođen predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, izjasnio se za novo tromjesečno produženje vanrednog stanja koje je na snazi od propalog puča u julu prošle godine, javila je televizija NTV.

Odluka je donijeta dva dana prije isticanje te mjere, i dan posle pobjede Erdogana na referendumu na kome je traženo usvajanje ustavnih reformi o proširenju predsjedničkih ovlašćenja.

“Da bi se osigurao kontinuitet mjera za zaštitu demokratije, principa pravne države i prava i sloboda odlučeno je da se predloži produženje vanrednog stanja”, naveo je Savjet za bezbjednost u saopštenju.

Vanredno stanje je već produženo dva puta, u oktobru i u januaru, a uvedeno je 20. jula, pet dana poslije neuspjelog puča.

Više od 47.000 ljudi uhapšeno je za vrijeme vanrednog stanja u Turskoj, a desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru ostalo je bez radnog mjesta, što je izazvalo velike kritike zapada.

izvor-agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net