Recent Posts

Ankara: Reakcije svijeta nakon referenduma

Ankara: Reakcije svijeta nakon referendum

Ankara, Brisel, Berlin– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 17. 04.- 13: 52: Ankara: Reakcije svijeta nakon referenduma u Turskoj.

Prvu čestitku Erdoganu jučer popodne je uputio predsjednik Azerbejdžana, Ilham Aliyev…

Američki State Department saopćio je da pomno prati dešavanja u vezi s referendumom o ustavnoj reformi u Turskoj, ali da u ovoj fazi neće komentirati rezultate.

Neimenovni zvaničnik američkog Ministarstva vanjskih poslova je kazao kako SAD prati rasplet situacije nakon referenduma u Turskoj, ali kako neće komentirati slučaj sve dok ne budu potvrđeni rezultati i dok OSCE ne objavi svoja prva zapažanja.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland je na službenoj internet stranici te organizacije objavio kako je prema preliminarnim rezultatima izvjesno da će referendum potvrditi podršku birača reformi ustava u toj zemlji.

“Uzimajući u obzir te rezultate, lideri Turske u narednom periodu trebaju dobro promišljati naredne poteze“, poručio je Jagland.

Ukazujući na važnost neovisnosti pravosudnih institucija, Jagland je kazao kako je Vijeće Evrope u tom pogledu spremno pružiti punu podršku Turskoj kao punopravnoj članici te zajednice.

Katarski emir Hamad bin Khalifa Al Thani i palestinski predsjednik Mahmud Abbas uputili su čestitke predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajip Erdoganu povodom većinske podrške turskog naroda na referendumu o setu ustavnih promjena u Turskoj.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdgoan jasno je dao do znanja da nema planova da se raspusti skupšina i sazovu vanredni izbori prije redovnih 2019. godine, saopštio je zamenik premijera Mehmet Šimšek u intervjuu za Rojters.

Dan nakon Erdoganove pobjede na referendumu, kojom je proširio svoja ovlasćenja, Šimšek je rekao da bi odnosi sa Evropskom unijom trebalo da budu neki od zajedničkih interesa, dodavši da bi tenzije u odnosima Ankare i Evrope trebalo da zamru nakon izbornih krugova širom Evrope.

Prema preliminarnim rezultatima, podršku provedbi reforme Ustava Turske na danas održanom referendumu dalo je 51,5 posto, odnosno 22.294.006 birača, dok je protiv bilo 48,5 posto, odnosno 22.879.191 birač.

Na referendumu u Turskoj zabilježena je izlaznost od 87 posto od ukupnog broja registriranih birača…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net