Recent Posts

Vašngton testira novu nuklearnu bombu???

Vašngton testira novu nuklearnu bombu???

Vašington– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 16. 04.- 2o: 12: Vašngton testira novu nuklearnu bombu??? Na atomskoj bombi B61-12 radi se godinama, a američki dužnosnici su priopćili da će najnovija testiranja u kojima se koristi imitacija te bombe biti ključna za poboljšanje njenih performansi…

Znanstvenici američkog Nacionalnog laboratorija uspješno su proveli prvi u nizu probnih letova s unaprijeđenom verzijom atomske bombe, koja je desetljećima u arsenalu SAD-a.

Na atomskoj bombi B61-12 radi se godinama, a američki dužnosnici su priopćili da će najnovija testiranja u kojima se koristi imitacija te bombe biti ključna za poboljšanje njenih performansi.

Avion F-16 iz zračne baze Nellis bacio je imitaciju bombe B61-12 – bez bojeve glave – iznad pustinje u američkoj saveznoj državi Nevada, radi testiranja njenih nenuklearnih funkcija kao i sposobnosti aviona da nosi tu bombu.

Teleskopi za praćenje, kamere i drugi instrumenti na vojnom Tonopa poligonu zabilježili su podatke o pouzdanosti, preciznosti i ponašanju oružja u uvjetima koji su bili nalik stvarnim, a znanstvenici će narednih mjeseci analizirati informacije prikupljene tijekom testiranja.

Članovi tima za testiranje iskopali su imitaciju bombe i vratili je na daljnja proučavanje.

U naredne tri godine planirano je izvođenje još nekoliko probnih letova, a proizvodnja prvih bombi B61-12 očekuje se 2020. godine. Bomba B61-12 biće zamejna za četiri starije verzije u nuklearnom arsenalu SAD-a.

Stanovnici Nevade izašli su na terase da gledaju testiranje bombe iako su znali da će vidjeti samo oblak prašine udaljen kilometrima.

Do sada su odrađena tri uspješna razvojna testiranja 2015, a ovaj je prvi u seriji koja bi trebalo da traje naredne tri godine sa pregledom završnog dizajna zakazanog za septembar 2018. i prve proizvodne jedinice koja bi trebalo da bude gotova do marta 2020. godine, javlja “RT”.
 
Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su bacile do sada najveću bombu koju imaju u svom arsenalu, a da ne podrazumeva nuklearno naoružanje, na Avganistan.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net