Recent Posts

Ankara: Preliminarni rezultati, reforme podržalo 51,56 posto birača

Ankara: Preliminarni rezultati, reforme podržalo 51,56 posto birača

Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 16. 04.- 19: 12: Ankara: Preliminarni rezultati, reforme podržava preko 51,50  posto birača. U priopćenju YSK-a se navodi da je dosad prebrojano 90,69 posto pristiglih biračkih listića…

Vrhovna izborna komisija Republike Turske (YSK) saopćila je preliminarne rezultate današnjeg referenduma prema kojima je 52,38 posto birača podržalo predloženu reformu turskog Ustava, javlja regionalni portal http://iBalkan.net

U saopćenju YSK-a se navodi da je dosad prebrojano 90,69 posto pristiglih biračkih listića

Prema preliminarnim rezultatima, podršku provedbi reforme Ustava dalo je 52,37 posto birača, dok je protiv bilo 47,63 posto njih.

Na današnjem referendumu u Turskoj zabilježena je izlaznost od 86 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je referendum o izmenama Ustava “izbor za promenu i transformaciju”.

Obraćajući se novinarima poslije glasanja na biračkom mjestu u Istanbulu, Erdogan je kazao da referendum od ustavni promenama “nije obično glasanje”.

“Imali smo referendume i ranije. Ali ovaj referendum je o novom administrativnom sistemu Turske, to je izbor za promjenu i transformaciju”, rekao je turski predsjednik.

Više od 55 miliona stanovnika Turske s pravom glasa izjasniće se danas na referendumu o izmjeni Ustava, koja, između ostalog, predviđa šira ovlašćenja predsjednika država.

Referendum, koji se organizuje devet meseci posle neuspelog vojnog udara, mnogi smatraju konačnim testom Erdoganove popularnosti.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net