Recent Posts

Zavidovići: Kamene kugle, najave stižu turisti iz cijelog svijeta

Zavidovići: Kamene kugle, najave stižu turisti iz cijelog svijeta

Istanbul, Sarajevo, Zavidovići– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin- Zanimljivosti”- Zavidovići: Kamene kugle, najave da stižu turisti iz cijelog svijeta. Najveće nalazište kamenih kugli u BiH je na području Zavidovića, gdje ih je na više lokacija pronađeno stotinjak. Park kamenih kugli u Zavidovićima posjećuju organizirane grupe turista iz cijelog svijeta, tokom cijele godine.

Fenomen kamenih kugli poznat je u nekoliko zemalja svijeta, od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda, Turske, Tunisa, Hrvatske i drugih, ali i u Bosni i Hercegovini. Naselje Grab- Mećevići kod Zavidovića predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, a nedavno u mjestu Podubravlje pronađena je najveća kamena kugla u BiH i Evropi, a možda čak i u svijetu.

Prema riječima Nedžada Ikanovića, predsjednika Udruženja “Kamene kugle” Zavidovići, prije nekoliko dana u posjeti je bilo nekoliko grupa iz cijelog svijeta, a ove godine očekuje se oko tri hiljade gostiju.

– Prije nekoliko dana, imali smo grupe turista iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Danske i Hrvatske. To su prirodnjaci koji obilaze svijet i traže mjesta poput ovog. Ove godine očekujemo skoro tri hiljade turista, a posjete se organiziraju u saradnji sa Arheološkim parkom “Bosanska piramida sunca” – ističe Ikanović.

Ikanović objašnjava da interes za kamene kugle odavno prelazi granice Evrope.

– Sve češće imamo posjetioce iz Azije i Amerike, dok najbrojnije grupe dolaze čak s Tajvana. U svakoj njihovoj grupi je više od 100 turista. Dolaze gosti iz Kine, pa čak i iz Argentine i Brazila – dodaje Ikanović.

Nastanak postanka “Kamenih kugli” je zainteresirao stručnjake cijelog svijeta koji i danas analiziraju taj fenomen. U naselju Grab- Mećevići nalazi se preko 20 kamenih kugli savršenog oblika, a desetine njih su uništili mještani zbog legendi koje su postojale. Misleći da se u kuglama nalazi zlato veliki broj kugli je uništen i razbijen, pa su na kraju mještani to isto kamenje koristili za ukrašavanje svojih vrtova…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net