Recent Posts

Formula 1 se vraća u grad na Bosfor i u Tursku

Formula 1 se vraća u grad na Bosfor i u Tursku

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 13. 04 2017. 19: 52 Formula 1 se vraća u grad na Bosfor i u Tursku. Istanbul ima jednu od najboljih svjetskih staza i nadamo se da će to biti uspješno završeno, istakao je čelnik TOSFED-a.

Predsjednik Federacije auto- moto sportova Turske (TOSFED) Serkan Yazici saopćio je kako je Turska spremna da naredne godine organizira utrku Formule 1 na stazi u Istanbulu.

“Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan jučer je primio novog čelnika Formule 1 Chase Careya i na sastanku je razgovarano i o uvrštavanju Istanbula u kalendar Formule 1.

Predsjednik Erdogan je potom izdao potrebne naredbe nadležnim i sada će se tim pitanjem baviti Ministarstvo sporta, čelništvo Formule 1 i rukovodstva Istanbul parka. Spremni smo za Formulu 1 2018. godine“, kazao je Yazici za medije u Turskoj.

Ističući kako bi uvrštavanje Istanbula na kalendar Formule 1 bio dobar po ekonomiju i turizam Turske, Yazici je kazao kako su od 2005. godine u Turskoj sedam godina zaredom održavane utrke “najbržeg cirkusa na svijetu“.

“Novi čelnik Formule 1 je izrazio želju da se upozna sa predsjednikom Erdoganom i da Formulu 1 vrati u Tursku. To svi žele i trenutno se stvari dobro odvijaju u tom pravcu. Istanbul ima jednu od najboljih svjetskih staza i nadamo se da će to biti uspješno završeno“, rekao je Yazici.

Prema izvješćima turskih novinskih agencija. Velika nagrada Turske u Istanbulu od sljedeće bi se godine trebala vratiti u kalendar Svjetskog prvenstva Formule 1.

Biznismen Vural Ak, koji je preuzeo upravljanje stazom u Istanbul Parku, rekao je kako postoji dogovor s čelnim čovjekom Formule 1, ali da će konačnu odluku o svemu donijeti turska vlada.

Turska se priključila F1 kalendaru 2005. godine, ali je ispala iz istoga ove godine nakon neslaganja s Ecclestoneom oko financijskih uvjeta.

Istanbul bi se, prema svemu sudeći, trebao naći na kalendaru 2018. nakon što je za isti termin otpala VN Amerike predviđena za New Jersey. Dodatan plus povratku Istanbula u F1 kalendar je činjenica da je ta utrka bila vrlo popularna među vozačima…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net