Recent Posts

Čak 11 kandidata želi na čelo Francuske, zapaljena zgrada Marine Le Pen

Čak 11 kandidata želi na čelo Francuske, zapaljena zgrada Marine Le Pen

Pariz– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 13. 04 2017. 17: 52 Čak 11 kandidata želi na čelo Francuske, zapaljena zgrada Marine Le Pen. U glavnom gradu Francuske zapaljena je zgrada u kojoj se nalazila glavna centarala liderice ekstremno desne partije Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen, koja je kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Vodeći kandidati na izborima za predsjednika Francuske iznijeli su suprotne poglede po pitanju ekonomske politike tokom ključne TV- debate, manje od nedelju dana prije glasanja.

Ankete pokazuju da su vodeći kandidati nezavisni centrista Emanuel Makron i Marine Le Pen, predsjednica desničarskog Nacionalnog fronta.

Zapaljena zgrada Nacionalnog fronta Marine Le Pen…

Nije bilo poginulih niti povrijeđenih u podmetnutom požaru u ulici Fubourg Saint Honore u Parizu, nedaleko od palate Elysee. Odgovornost za ovaj slučaj preuzela je grupa po imenu “Borba protiv ksenofobije”.

Na zgradi, u kojoj se nalazi i glavni stožer Le Pen, nanesena je znatna materijalna šteta.

Rasističke izjave Marine Le Pen koje je dala u posljednjih nekoliko dana, te njeni navodi kako “Francuska nema odgovornosti za genocid na Jevrejima Pariza”, izazvale su žestoke raekcije u zemlji.

U Francuskoj će 23. aprila biti održani predsjednički izbori, a u utrku je uključeno 11 kandidata. U slučaju da jedan od kandidata ne osvoji većinu glasova u prvom krugu, 7. maja će biti održan drugi krug glasanja između dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Kako navodi BBC, liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen tokom debate napadana je sa svih strana.

– Smatram da je pred ove izbore naša civilizacija u pitanju- rječi su kojima je ona otvorila debatu…

Za to vreme Le Penova je obećala da će obnoviti kontrolu nad državnim granicama, ukinuti euro i održati referendum o članstvu Francuske u EU.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net