Recent Posts

6 MJESECI OD PREKINUTE MLADOSTI:Selma Agić i Edita Malkoč zauvijek će biti pečat i opomena

6 MJESECI OD PREKINUTE MLADOSTI:Selma Agić i Edita Malkoč zauvijek će biti pečat i opomena

Nekoliko stotina građana Sarajeva, uglavnom studenata, okupilo se večeras na raskrsnici u blizini Zemaljskog muzeja kako bi odalo počast Selmi Agić i Editi Malkoč, koje je na tom mjestu prije šest mjeseci automobilom usmrtio Sanjin Sefić.

Članovi porodica stradalih djevojaka kazali su da će redovno dolaziti na suđenje njihovom ubici i pratiti svako naredno ročište.

– Večeras smo se okupili kako bismo obilježili šest mjeseci od kako su tragično nastradale naše dvije studentice, koje su došle u Sarajevo da nađu bolji život, ali nažalost taj im se život prekinuo. Suđenje traje. Odlazimo redovno na suđenja i pratimo šta se dešava. Danas je u 12 sati na istom ovom mjestu održano okupljanje studenata koje je organizovao dekan Filozofskog fakulteta. Njemu hvala na tom okupljanju, ali mislim da je bio red da i nas obavijesti jer i mi bismo došli – kazao je Selmin otac Amir Agić.

Sestra tragično nastradale Edite, Enesa Malkoč-Kekić je kazala da će porodice pratiti svako ročište.

– Na prvom nismo bili, jer je bilo previše stresno za nas. Na drugom smo bili, ali je odgođeno i najavljujemo dolazak na svako sljedeće ročište. Pratit ćemo rad Tužilaštva i vjerujemo da se dosad sve radilo sve ispravno – kazala je Enesa.

Desetog oktobra 2016. u 21.35 sati, prije tačno šest mjeseci, u Sarajevu, kod Zemaljskog muzeja, prekinute su dvije nevine mladosti. Studentice, cimerice, drugarice, budućnost BiH, Edita Malkoč (20) i Selma Agić (21), bezbrižno su se vraćale kući kad je na njih, na pješačkom prijelazu dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu, naletio Sanjin Sefić (25) vozeći auto brzinom većoj od 100 kilometara na sat.

Selma je preminula na mjestu nesreće, Edita u bolnici nakon višesatnih pokušaja ljekara da je spase. Sefić je iste noći pobjegao u Srbiju.

U januaru je izručen BiH, a nedavno mu je počelo suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu, kao i njegovim pomagačima, sestri Sari Sefić, Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću, koji se terete za pomoć Sefiću nakon krivičnog djela.

izvor-agencije

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net