Recent Posts

Duge kolone i kontrole na granicama EU

Duge kolone i kontrole na granicama EU

Kolone na granicama EU neće potpuno nestati ni narednih mjeseci. Striktnije kontrole na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske treba očekivati i narednih mjeseci, prenose u ponedjeljak slovenski mediji. Bez obzira na najavu slovenskog premijera Mire Cerara o zajedničkoj akciji s Hrvatskom prema Evropskoj komisiji da se provedba izmijenjene uredbe o schengenskoj granici ublaži i prilagodi životu.

Razlog tome su, navodi se u nekim analizama, povećana opasnost terorističkih napada, kao i skori izbori u ključnim državama EU-a, koje su do sada bile izložene terorističkim napadima.

Slovenska novinska agencija STA u ponedjeljak citira njemačkog protuterorističkog eksperta Petera Neumanna, koji je u razgovoru za televiziju ZDF kazao da se Evropa mora pripremiti na više terorističkih napada jer će, kako je dodao, ISIL sve više pokušavati aktivirati svoje pristaše u Zapadnoj Evropi.

Iako su vlasti na  tu mogućnost dobro pripremljene, u borbi protiv terorizma može se uvijek učiniti i više, ne samo povećanjem postojećih kapaciteta nego i dodatnom preventivom, koja mora biti “konkretna, integrirana i sistemska”, prenosi STA, koja podsjeća na učestalost terorističkih prijetnji posljednjih sedmica u Evropi i Rusiji.

Sistemsko skeniranje dokumenata državljana EU-a na slovensko-hrvatskoj granici, koja je ujedno i vanjska granica Schengena, iako se Hrvatska ubrzano priprema na ulazak u taj prostor, u prva je dva dana primjene promijenjenih propisa izazvala haotičnu situaciju na graničnim prijelazima i višesatna čekanja.

Iako slovenski mediji u ponedjeljak ističu da je primjena novih pravila zapravo tako “pala” nakon samo dva dana, a ublažavanje mjera najavio i premijer Cerar, mediji sugeriraju da će se povremene stroge kontrole nastaviti izvoditi sve dok Hrvatska ne postane članicom Schengena.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net