Recent Posts

Zalogaj po zalogaj

 Zalogaj po zalogaj

Hrana koju unosimo utječe na osjećaj sitosti koju ćemo osjećati u narednim satima. Naime, različite namirnice daju nam različit osjećaj sitosti, ali i njezino različito trajanje. Primjerice, s puno manje kalorija iz kuhanog krumpira ili zobenih pahuljica dulje ćemo osjećati sitost nego ako pojedemo sladoled ili croissant. Dakle, na osjećaj sitosti ne utječe količina kalorija već vrsta namirnica koju unesemo. Zalogaj po zalogaj…

Stoga, ako ste na dijeti, uvijek je bolje odabirati one namirnice koje duže zadržavaju osjećaj sitosti te nam se želja za sljedećim obrokom javlja nakon više vremena. Naime, ako pojedete zdjelicu zobenih pahuljica narednih nekoliko sati ćete biti siti i nećete razmišljati o hrani. Istovremeno, nakon 2 croissanta glad će se pojaviti vrlo brzo što posljedično znači: potrebu za većom količinom hrane, unos znatno više kalorija i nakupljanje viška kilograma.

Sitost je prema definiciji “osjećaj punosti hranom i manjka apetita koji se događa nakon unosa hrane”. No, zašto neke namirnice daju veći i duži, a druge manji i kratkotrajniji osjećaj sitosti?

Hrana je poredana prema grupama kojima pripada. Primjerice, voće je pri vrhu najzasitnijih namirnica, s prosječnom zasitnošću kao 1,7 puta većom nego kod bijelog kruha (indeks sitosti 100).

Također, iznenadio je rezultat da masna hrana nije jako zasitna. “Razlog tome jest taj što ljudski organizma masti prepoznaje kao gorivo koje koristi u hitnim slučajevima”, te je pohranjuje u masne stanice, a ne koristi odmah. S obzirom na to da mast nije energija koju se odmah koristi, tijelo ne daje mozgu uputu da smanji osjećaj gladi. Ugljikohidrati djeluju suprotno, povećavaju razinu glukoze pa tijelo brzo zna da ima dovoljno goriva.”,

10 najzasitnijih namirnica

1. Kuhani krumpir

2. Jaja

3. Zobena kaša

4. Riba

5. Juhe

6. Meso

8. Povrće

10. Grah

Zaključak

Prilikom planiranja jelovnika birajte namirnice koje će vas dulje vremena držati sitima. Sve odreda, radi se o “pravoj” hrani, a ne prerađevinama ili brzoj hrani koja će vas zasititi na vrlo kratko vrijeme te pritom zahtijeva unos jako velike kalorijske količine hrane. N ovaj način ne samo da ćete regulirati svoju tjelesnu težinu, već ćete i činiti dobro svome zdravlju.

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net