Recent Posts

Thaci: Pripremamo tužbu protiv Srbije za genocid

Predsjednik Kosova Hashim Thaci kazao je kako se zvanična Priština priprema da tuži Srbiju za genocid na Kosovu, objavile su novinske agencija pozivajući se na prištinske medije.

Kako navodi, “to je proceduralni aspekt koji moramo da poštujemo”.

“Mi, takođe, moramo da preduzmemo nekoliko proceduralnih koraka potrebnih na polju demokratije, kao i neke korake za dobijanje pristupa i neosporne pravne osnove našeg prava da optužimo Srbiju za genocid na Kosovu”, rekao je Thaci za prištinsku Bota Sot.

Prvi čovjek Kosova je govorio za prištinski portal Bota Sot i u tom intervjuu je govorio kako o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, tako i o aspektu tužbe protiv Srbije za genocid, što je i ranije najavljivao.

U vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Ise Mustafe, Thaci je kazao kako će od Srbije tražiti „ratnu odštetu na osnovu optužbi za genocid počinjen tokom rata 1998-99.“.

Procjenjuje se kako su snage tadašnje Jugoslavije tada pobile više od 10.000 kosovskih Albanaca. Kosovo i dalje traga za više od 1.700 nestalih.

„Srbija je neosporno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze, imamo svjedočanstva i cijeli svijet to zna“, istakao je Thaci prije nekoliko godina.

„Nekoliko godina smo radili na dokumentaciji ratnih zločina na Kosovu. Vrlo brzo Kosovari će tražiti pravdu na međunarodnim sudovima za pokušaj genocida koji je počinila Srbija na Kosovu. Tražit ćemo i ratnu odštetu, a tog zahtjeva neće biti zbog aktuelne Vlade Srbije, već zbog historije, da se nikada ne bi zaboravilo šta se desilo na Kosovu.“

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu UN-a.

Presuda je donesena 26. februara 2007., kad je sud u Hagu utvrdio kako je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

izvor- agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net