Recent Posts

“Light it up blue” pred SVJETSKI DAN AUTIZMA u BiH

“Light it up blue” pred SVJETSKI DAN AUTIZMA u BiH

Istanbul, Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region 01. 04. 2017. 12: 52″ Light it up blue” SVJETSKI DAN AUTIZMA u BiH… Poruka “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo” odražava izazove i teme tih izazova u životu osoba s poremećajima iz spektra autizma.

“Ove godine cilj je uključiti, osim Sarajeva i druge gradove u BiH, kako bi se svijest o autizmu proširila kroz sve krajeve naše zemlje. Osim toga, EDUS želi da za tu svrhu koristi, a istovremeno i promoviše ljepotu pojedinih lokacija u BiH, kao što su, osim Vijećnice u Sarajevu, Stari most u Mostaru i vodopad Plive u Jajcu, za što je potrebna logistička i finansijska podrška šire zajednice. Građani i lokalne zajednice se takođe pozivaju da i sami osvijetle svoje ustanove, zgrade, sobe i dr. plavom svjetlošću, nose tog dana nešto plavo, koriste simbole autizma na odjeći, autima i društvenim mrežama ili prate programe obilježavanja ovog, za mnoge porodice, važnog datuma”, saopštili su iz ove organizacije.

U Vijećnici će, 2. aprila biti organizovan i koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu koji predvodi violončelistica i profesorica na Muzičkoj akademiji, Belma Alić. Takođe, imaćemo i malo iznenađenje, goste na koncertu ali i balerine iz Narodnog pozorišta.

Kao glavni servis za podršku djeci u autističnom spektru u BiH, organizacija EDUS- Edukacija za sve (www.edusbih.org), proglašena je zvaničnim ambasadorom ove akcije u našoj zemlji.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2.april proglašen je Svjetskim danom autizma (ili preciznije, Svjetskim danom svjesnosti o autizmu). Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom i ponavljajućem ponašanju. Zbog stigmatizacije i nedovoljne stručne podrške, mnoge osobe s autizmom i njihove porodice, u našoj zemlji i širom svijeta, trpe izolovanost i teško žive.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je Autism Speaks (www.autismspeaks.org), koju su 2005. osnovali Suzanne i Bob Wright, inače baka i djed unuka s autizmom. Jedna od mnogih akcija koju je ova organizacija pokrenula, a koja je sada poprimila svjetske razmjere je “Light it up blue”, kojom se 2. aprila pruža simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom tako što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, šalovi, vrpce, itd. Do sada su mnoge poznate svjetske lokacije, kao što su Eiffelov toranj, Empire State Building, Egipatske piramide, Niagarini vodopadi itd. bili osvjetljeni plavo jednom ili više puta od početka ove akcije.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net