Recent Posts

ISIL, planirao u zrak dići most u Veneciji

ISIL, planirao u zrak dići most u Veneciji

Venecija– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 31.03. 2017. 00: 52- ISIL planirao u zrak dići most u Veneciji. Italijanska policija uhapsila je u četvrtak tri Kosovara simpatizera ISIL-a pod sumnjom da su vodili terorističku ćeliju koja je planirala dići u zrak historijski most Rialto u Veneciji, izvještava Reuters.

Tri kosovska državljana uhićena su u protuterorističkoj akciji u Veneciji, a vjeruje se kako se radi o pripadnicima džihadističke skupine.

Kosovari su uhićeni u brzoj akciji pokraj kazališta La Fenice oko 4 sata ujutro, u koordiniranoj operaciji policije i karabinjera. Sva trojica imaju važeće dozvole za boravak u Italiji, a najmanje dvojica su radila kao konobari u jednom gradskom kafiću, prenosi Jutarnji list.

Jedan maloljetni Kosovar je također priveden kako bi se spriječilo njegovo uplitanje u istragu, saopćila je policija.

Svi uhapšeni su imali dokumente koji im dozvoljavaju da legalno žive u Italiji.

Još tri Kosovara su također bila pod istragom zbog veza s uhapšenima, kazao je Adelchi D’Ippolito, glavni tužilac Venecije, na online konferenciji za novinare.

Policija je ovu skupinu pratila od prošle godine, prisluškujući im telefone i stanove, te prateći njihovu online komunikaciju, a rezultati su bili “uznemirujući i zabrinjavajući”, rekao je D’Ippolito.

U toku su i pretresi na 12 lokacija, od toga 10 u strogom centru Venecije, jedna u Trevisu i jedna u Mestreu. Do uhićenja je došlo nakon opsežne istrage antimafijaških i antiterorističkih dužnosnika, koji su otkrili terorističku skupinu. Istražena je međusobna povezanost među džihadistima, njihova radikalizacija i mjesta koja su redovito posjećivali.
 
Corriere dell Veneto javlja da su planirali dići u zrak najpoznatiji i najstariji most u Veneciji, Rialto, koji je sadašnji oblik dobio još 1591. godine.

Ova skupina je iskazala bezuvjetnu podršku ISIL-a, dodao je.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net