Recent Posts

Namirnice bogate proteinima koje trebate jesti

Namirnice bogate proteinima koje trebate jesti

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin, Recepti ” 24. 03. 10:56- Namirnice bogate proteinima koje trebate jesti. Oni koji vode o kvaliteti i unošenju hrane, kažu kako nije samo bitno unijeti dovoljne količine proteina u tijelo, već su bitne i namirnice preko kojih ih unosimo…

Proteini

O tome stalno govorimo. I s dobrim razlogom: to je najbrži način za izgradnju mišića, sagorijevanje masnoća i dobivanje tijela kakvog želite. Da biste to dobili, trebate najbolju dostupnu kvalitetu, zbog čega smo sastavili vaš definirajući vodič. Hrana je poredana po proteinskom sadržaju– što ga više imaju, na višem su mjestu na listi.

U slučaju da ste zaboravili: ”Ako trenirate da biste smršavjeli ili izgradili mišiće, trebali biste jesti 1g proteina na 0.5kg tjelesne težine svaki dan,” kaže sportski nutricionist Matt Lovell. Isprintajte ovu stranicu i zalijepite je na frižider – služit će vam kao shopping lista za više mišića i bolju izvedbu.

Proteini su, uz vodu, najvažnije materije u organizmu, a ključni su za rast i razvoj svih tjelesnih tkiva, posebno mišića. Stoga ih je izuzetno bitno unositi u pravilnim količinama u organizam.
 
Prema novom istraživanju, nutricionisti kažu kako nije samo bitno unijeti dovoljne količine proteina u tijelo, već su bitne i namirnice preko kojih ih unosimo.
Razlog tome je jednostavan, svaki izvor proteina, od piletine do kikirikija, sastoji se različitih aminokiselina od kojih su proteini izgrađeni. Od 20 vrsta aminokiselina, devet ih je potrebno našem organizmu, a one se ne nalaze u jednakim količinama u svim namirnicama bogatim proteinima.
 
Nutricionisti su stoga napravili popis najboljih proteinskih namirnica koje su bogate svim tvarima koje su potrebne našem tijelu:
 
Jaja…
Jaja ne sadrže samo 6 grama proteina po komadu već sadrže šest najvrednijih grama proteina…
 
Svježi, koziji kravlji i ovčiji sir…
Jedna šalica sadrži čak 25 grama proteina i 18 posto dnevnog unosa kalcija. Također, bogat je kazeinom, najsporije probavljivim proteinom zbog kojeg nećete biti gladni nekoliko sati…
 
Piletina…
Jedna pileća prsa sadrže 30 grama proteina, a najzdraviji su izvor bjelančevina iz mesa jer sadrže najmanje masti…
 
Cjelovite žitarice…
Sadrže više proteina od složenih ugljikohidrata, a među najboljim izvorom bjelančevina su kvinoja, bulgur i freekeh (pržena zelena pšenica)…
 
Riba…
Osim što je izvrstan izvor proteina, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje potiču zdravlje srca…
 
Mahune…
Bogate su proteinima, ali i vitaminom B. Jedna šalica graška sadrži čak 8 grama proteina…
Ajran i jogurt…
Idealan je za doručak ili međuobrok, a sadrži čak 17 grama proteina…
 
Orašasti plodovi…
Poznato je da su bogati dobrim mastima, ali sadrže i proteine koji su prijeko potrebni svakom organizmu.
 
Lisnato povrće…
Kelj, raštika, blitva i drugo lisnato zeleno povrće izuzetno je bogato proteinima. Primjerice, 70 kalorija špinata sadrži oko 10 grama proteina…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net