Recent Posts

Akcija “Bosfor”: Prokrijumčareno više od 100 migranata

Akcija “Bosfor”: Prokrijumčareno više od 100 migranata

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 24. 03. 09:56- Akcija “Bosfor”: Prokrijumčareno više od 100 migranata. U okviru međunarodne operativne akcije “Bosfor” koju su jučer izveli pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Granična policija BiH, u našoij zemlji je uhapšeno šest osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope.

Za šest mjeseci iz Turske u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčareno je 100 migranata, koji su kasnije ilegalnim prelazima krijumčareni u Hrvatsku. Ovo je bila velika međunarodna operacija protiv krijumčarenja ljudi u koju je bilo uključeno više zemalja: Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH. Statistika upozorava da je nakon zatvaranja mađarske granice broj migranata koji preko BiH žele stići do zemalja Evropske unije sve veći.

U ovoj akciji koja je imala međunarodni karakter učestvovale su Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH. Nosilac aktivnosti u našoj zemlji je Granična policija BiH pod nadležnošću Tužilaštva BiH. Akcijom je identificirana organizirana kriminalna grupa koja je krijumčarila državljane Turske preko teritorije BiH u zemlje EU.

Pripadnici GPBiH obavili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini, a uhapšena su četiri državljana BiH i dva državljanina Turske koji imaju boravak u našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare GPBiH i MUPRH koja je održana danas u direkciji GPBiH predočeni su detalji akcije.

Prisutnim novinarima obratili su se iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Zvonimir Petrović, vođa Službe organiziranog kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave Zagrebačke, i Mithat Arifović, vođa grupe u Službi organiziranog kriminaliteta Policijske uprave Zagrebačke. Domaćini pres-konferencije bili su Semir Pašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda GPBiH, i Adnan Kosovac, šef Odsjeka za krim-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika.

– Riječ je o uspješno realiziranoj akciji za koju su prikupljanje i obrada informacija počeli u septembru 2016. Zadovoljstvo mi je što mogu prezentirati rezultat ostvaren s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova RH. Akcija je nastavak kontinuirane saradnje dviju policijskih agencija. BiH i Hrvatska imaju državnu granicu dužine gotovo 1.000 kilometara i moram istaknuti da upravo zajedničkim aktivnostima najefikasnije sprečavamo djelovanje kriminalnih grupa koje se bave prekograničnim kriminalom – izjavio je načelnik Centralnog istražnog ureda GPBiH.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net