Recent Posts

Tužioci odbacili tvrdnje ratnog lidera Hrvata u BiH, Prlić ključna osoba

Tužioci odbacili tvrdnje ratnog lidera Hrvata u BiH, Prlić ključna osoba

Hag:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 21.03. 2017. 01:02-  Tužioci, Tuđman i Prlić ključni učesnici zločinačkog poduhvata u BiH. Jadranko Prlić tvrdi da je samoproglašena ‘Herceg-Bosna’ bila za BiH i protiv prekrajanja granica.

Tužioci Haškog tribunala odbacili su tvrdnje ratnog lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića da samoproglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna u BiH nije bila plod zločinačkog udruženja, naglašavajući da dokazi pokazuju da je upravo suprotno i da je Prlić bio “ključni čovjek” tog poduhvata, zajedno s tadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Prlića, koji je bio predsjednik Vlade HRHB, Tribunal je, u martu 2013, osudio na 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993- 94. Petorici Prlićevih saradnika, sud je tada izrekao kazne od 10 do 20 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s hrvatskim predsjednikom Tudjmanom, čiji je cilj bilo uspostavljanje “hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine”, nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Cilj stvaranja tog entiteta, HRHB, po presudi je bilo “ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda”, budući da je zločinačkim planom bilo predvidjeno da se on “ili ujedini s Hrvatskom, u slučaju raspada BiH” ili ostane u BiH “s tesnim vezama s Hrvatskom”.

Okončan je prvi dan postupka pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala izlaganjem Tužilaštva protiv šestorice visokih funkcionera samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Tužitelji su iznijeli argumente o aktivnom učešću Prlića u udruženom zločinačkom pothvatu te naveli kako je igrao ključnu ulogu u napadima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Gornjem Vakufu, Mostaru, Jablanici i drugim lokacijama.

Ranije je tužitelj Kenneth Scott, u predmetu protiv Prlića i ostalih, istakao kako je većina krivičnih djela počinjena u sklopu udruženog zločinačkog pothvata kako bi se formirala teritorija u Bosni i Hercegovini na kojoj bi Hrvati bili dominantni.

Danas je u predmetu “Jadranko Prlić i ostali”, žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju raspravljalo o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šestorica bh. Hrvata osuđenih za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i o žalbi Tužilaštva.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net