Recent Posts

Svjetski dan bez mesa- 20.03.04.

Svjetski dan bez mesa- 20.03.04.

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Zanimljivosti ” 20.03. 2017. 01:02- Svjetski dan bez mesa- 20.03.04. Prijatelji životinja pod motom „Veganska pizza za sve” žele građanima približiti prednosti veganske hrane, kao i sretan prvi dan povrća, ovaj, proljeća.
 
Udruženje “Sloboda za životinje” apelovano je, povodom obelježavanja Svjetskog dana bez mesa, da se “pređe na vegetarijanski način ishrane”.
 
“Sloboda za zaštitu životinja” istakla je da vegetarijanski način ishrane usporava starenje i čini ljude manje agresivnim.
 
U razvijenim zemljama najmanje 80 odsto poljoprivrednih površina služi proizvodnji stočne hrane, dok je za ishranu vegetarijanaca potrebno znatno manje zemljišta i vode, pa bi postojeće poljoprivredne površine bile više nego dovoljne za ishranu stanovništva cijele planete.
 
Uzgoj stoke nepovratno uništava preostale ekosisteme, posebno veoma osjetljive tropske kišne šume koje su rezervoari kiseonika, dok goveda procesom preživanja oslobađaju ogromne količine ugljendioksida i metana i emituju 18 odsto svih gasova sa efektom staklene bašte.
 
“Proslavite početak novog proljeća tako što ćete učiniti dobro djelo za sebe i za sva živa bića na ovoj planeti: pređite na vegetarijanski način ishrane”, apeluju iz udruženja “Sloboda za životinje”.
 
Svjetski dan bez mesa je dan koji u svijetu obilježavaju i organiziraju potrošači, zaštitnici prirode, ekolozi i zaštitnici životinja i životinjskih prava s ciljem promoviranja bezmesne prehrane. Cilj je da se na prvi dan proljeća, koji simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode potrošačima pomogne u razvitku zdrave, nenasilne prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama.
 
Na ovaj dan nudimo potrošačima da razmisle o svojoj prehrani, da razmisle žele li nastaviti sudjelovati u bezočnom klanju nevinih životinja i konzumiranju njihovih leševa ili žele prijeći na nenasilnu, zdravu, ekološku i etičku prehranu – vegetarijanstvo.
 

Akcija će se održati u svim gradovima gdje postoji podružnica Udruge, a cilj akcije je informiranje javnosti putem informativnih štandova, transparenata, dijeljenja letaka, uzoraka vegetarijanske hrane i slično.

 
Povodom Svjetskog dana bez mesa, koji se diljem svijeta obilježava 20. marta, Prijatelji životinja ostvarili su suradnju s 10 picerija i potaknuli ih da u svoju stalnu ponudu uvedu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez sastojaka životinjskog podrijetla.
 
Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na glavnom zagrebačkome Trgu gdje će biti izloženo za degustaciju čak više od 25 raznih veganskih pizza.
 
Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout više od 30 godina, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da se obilježava u Hrvatskoj.
 
Prijatelji životinja pod motom „Veganska pizza za sve” žele građanima približiti prednosti veganske hrane, kao i sretan prvi dan povrća, ovaj, proljeća.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net