Recent Posts

Šprehen zi dojć???

Šprehen zi dojć???

Igrao Zuhdija sa svojim pajdašima remija u lokalnom gasthausu. Iako je bio zanesem igrom i jako zadovoljan jer je bio na dobitku preko dvije stoje, ipak je primijetio da za jednim obližnjim stolom sjede tri čovjeka, jedan mlađi i dva srednjih godina. Iz aviona se, štono se kaže, moglo skužiti da to nisu naši Bosančerosi, već Švabe. Picnuti, sva trojica u ancugima, kravata na svakom, piju nake sokove, aktovke im na podu ispod stola, a sve malo-malo zazentaju u njegovom pravcu. Gledaju ga i gledaju. Kad se završila četvrta partija i kad su ispod hastala gubitnici isplatili Refki – dobitniku više od tri stoje, on ustade i pođe da plati par piva koje je imao u toku remija.-Šprehen zi dojć

Taman da prođe pored stola gdje sjede ona trojica u odijelima, kad onaj najmlađi ustade i kulturno pozdravi: “Guten Abend Herr Refik taj i taj. Imate li pet minuta da s nama malo porazgovarate, molimo vas?”

Refko u prvi moment pomisli da to nisu kakvi prevaranti ili šatro-trgovci koji i po kafanama nude kojekakve super dilove, ali kad mladić reče da su sva trojica iz osiguranja, noge mu malkice zadrhtaše, ali sačuva miran izgled lica koje, nije da nije, na čas poblijedi, ali brzo vrati istu boju.

Sjede.

-Izvolite. Šta želite?

-Mi smo iz tri osiguranja. Ja radim za Allianz Versicherung, ovaj kolega je iz Nürnberger Versicherung-a, a ovaj kolega je iz Mannheimer Versicherung-a.

-Pa šta? Ja sam osiguran i ne trebam nikakvo dodatno osiguranje.

Pođe da ustane, a onaj mu momak iz Allianza tiho kaza: “Gospodine, mislim da ne bi bilo pametno da nas ignorirate i da odete bez razgovora. To bi moglo imati negativnih posljedica po vas. Itekako negativnih posljedica.”

-Dobro, šta hoćete?

Odjednom se sve tri aktovke nađoše otvorene na stolu. Zašuštaše papiri.

-Gospodine, vi ste od Allianza, u zadnjih pet godina naplatili preko četrdeset hiljada maraka, od Nürnbergera oko dvadeset i šest hiljada, a od Mannheimera, čak preko šezdeset hiljada, a sve na ime prometnih udesa koji vam se dešavaju skoro svake nedelje.

Ona dvojica starijih samo zaklimataše glavama.

Autor-Nadan Filipović

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net