Recent Posts

Haški tribunal: Hrvatima iz BiH 111 godina zatvora

Haški tribunal: Hrvatima iz BiH 111 godina zatvora

HAG– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 18. 03. 2017. 11: 52- Haški tribunal osudio i presudio: Hrvatima iz BiH 111 godina zatvora. Hag presudio: Hrvatima iz BiH 111 godina zatvora, Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu.

Haški tribunal osudio je bivšeg lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića na 25 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u BiH, 1993- 94, a petorici saoptuženih izrekao je kazne od 10 do 20 godina zatvora.

Kako je rekao predsjedavajući sudija Žan- Klod Antoneti, utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje “hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine”, nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Cilj stvaranja tog entiteta- Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB)- po presudi je bilo “ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda”, budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on “ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju da raspada BiH” ili ostane u BiH “s tijesnim vezama s Hrvatskom”. Tužioci su to nazvali uspostavljanjem “Velike Hrvatske”.

Tribunal je presudio da je u osmišljavanju tog zločinačkog poduhvata učestvovao tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a da ga je u BiH ostvarivala, pored Hrvatskog vijeća odbrane- oružane formacije bosanskih Hrvata- i vojska Republike Hrvatske.

Vlasti Hrvatske, po presudi, “imale su opštu kontrolu nad vlastima HRHB”. Godinama prije zločina, hrvatski predsjednik Tuđman i lider bosanskih Hrvata Mate Boban zaključili su da je bilo “neophodno promjeniti strukturu stanovništva” na teritorijama BiH na koje je udruženi zločinački poduhvat polagao pravo.

Kao učesnike u zločinačkom poduvhatu, pored Tuđmana i optuženih, u presudi su navedeni i tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Generalštaba HV Janko Bobetko koji su “koordinisali delovanje” sa optuženima.

Optuženi su ostvarivanju cilja udruženog zločinačkog poduhvata, prema presudi, dali “značajan doprinos”.

Prlić je u vreme zločina bio premijer samoproglašene HRHB.

Ministru odbrane HRHB Brunu Stojiću i načelniku Glavnog štaba HVO Slobodanu Praljku i zameniku komandanta HVO Milivoju Petkoviću, Tribunal je izrekao zatvorsku kaznu od po 20 godina.

Valentin Ćorić, komandant vojne policije HVO, osuđen je na 16 godina zatvora, a predsjednik komisije za razmenu zarobljenika HRHB Berislav Pušić na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Oni su proglašeni krivim za kampanju progona Muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i istočnoj Bosni od proljeća 1993. do proljeća 1994. koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

Ta zlodela- kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija- počinjena su u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf, Jablanica…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net