Recent Posts

AFERIMI I AJKUNE

AFERIMI I AJKUNE

Znaš koga sam srela Uzeire, veli mi Fata ha se vratila iz mahale?
Jok ja.
Onu Šefikinu mlađu, Ajkunu, što je vazda dolazila sa njom u nas kad bi pojdi na pijacu.
Ispričale se, haman zaman, i znaš šta mi veli: Svaka vam čast za sve što ste uradili ti i tvoj Uzeir ste veliki umjetnici. Ja vas pratim, samo tako nastavite.
Jel ti baš tako rekla.
Jest, ne pomakla se smjesta.
Pa što drugima ne rekne neg nas krije ko štedne knjižice, beli još nije dobila išaret odozgo?
Odkako je sišla u šeher, il je šeher došo njojzi, ne umijem ti rijet, nit se javlja nit dolazi, a prije bi stalno s materom svrati, donosile nam mlijeko i sir pa bi odatle na pijacu. Nejse.
Da vidiš sad te Ajkune! Nejma đi je nejma i s kim se nije uvezala, od političara preko akademika pa sve do onog je`nog iz reda umjetnika, onih što ih nt ko čita nit luša nit gleda, al ih je plaho fajn pofalit, biva kad njega pofališ onda se razumiješ u umjetnost i govna pasja. Sviju ti ona zna koga treba znat u ovom gradu osim mene, a čim te ona ne zna, biva pravi se da te nikad nije u putu srela, taman da si joj rod rođeni.. ko da te i nejma. Ne bi ti ona turila meni aferim ispod priče taman da joj kožu gule, a nejma đi ih ne tura i šta ne dijeli.
Ne umijem ti rijet Uzeire, vazda je bila svoja, a da je vidiš sad, prava dama.
Dobro je onaj moj nalet reko, prije nisi smio dame pitat za godine, a sad ih ne smiješ upitat iz kojeg su sela.
Nešto kontam: Ovi što što su zaimali pa se nadigli i sad paze na ukus, a ukusa nejmaju pa ga od drugih pozajmljuju nek malo pripaze sa aferimima kad im se svidi neka moja priča, more bit ne znaju da ih komisija još nije odobrila pa mogu, nedo Bog, ispast papci i seljaci, a ne insani koji misle svojom glavom.
Reko da vam i to reknem, more bit nekom valjadne.

Piše: Uzeir Hadžibeg

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net