Recent Posts

Nastavak akcije „Twins“: Pritvor za svodnike, djevojke nudili na internetu

 

Nastavak akcije „Twins“: Pritvor za svodnike, djevojke nudili na internetu

Sarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 14. 03. 2017. 15:12- Pritvor za svodnike, djevojke nudili na internetu. Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor dvojici muškaraca koji su zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju prije dva dana uhapšeni na Ilidži u policijskoj akciji “Twins 1”, potvrđeno je za Faktor u Tužilaštvu BiH.

Kako nezvanično saznajemo, mjera pritvora je zatražena za Aliju Karahasnovića (37), državljanina BiH te Atillu Aksoyja (39), državljanina Turske. Uhapšeni dvojac sumnjiči se da je u proteklom periodu šest djevojaka iz BiH primorao da se bave prostitucijom u Austriji i Njemačkoj.

Prema informacijama do kojih smo došli, sumnja se da je sa njima sarađivala još jedna osoba, a djevojke su podvodili od 2015. godine te tako zaradili desetine hiljada eura.

Par koji je nakon višemjesečne istrage uhapsila SIPA, i to po naredbi Tužilaštva BiH, od ranije je poznat policiji po različitim krivičnim djelima. Ovoga puta im se na teret stavlja trgovina ljudima, navođenje na prostituciju te pranje novca.

Ova hapšenja su nastavak akcije „Twins“ iz novembra prošle godine kada je uhapšeno više osoba iz BiH i Srbije zbog istih krivičnih djela. Tada je akcija provedena na području BiH, ali i Srbije, Njemačke i Austrije.

Tada je, između ostalog, na području Sarajeva uhapšen Almir Hadžiahmetović, koji se sumnjičio za organiziranje prostitucije, te jedan 17-godišnjak.

Oni su zajedno sa ostalim članovima grupe tokom dvije godine iskorištavali težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka koje su imale i manje od 22 godine koje su seksualne usluge potom pružale na području BiH, Austrije i Njemačke. Tako su zaradili stotine hiljada eura.

Organizator kriminalne grupe, koristeći računarske mreže sa područja Bosne i Hercegovine i Njemačke, na stranici www.kaufmich.com, otvarao je žrtvama profile na kojima je davao njihov opis, tjelesnu građu, seksualne sklonosti, godište, cijene seksualne usluge, fotografije, kao i način i mjesto kontakta radi pružanja seksualnih usluga.

Nakon kontakta klijenata na navedenoj stranici sa nekom od ženskih osoba, članovi kriminalne grupe o mjestu, vremenu, vrsti i cijeni seksualne usluge obavještavali su žrtve putem vibera ili SMS poruka i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zarađenom novcu.

Profili djevojaka na navedenom sajtu su redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare u vidu utisaka i preporuka za druge klijente. Organizator i članovi organizirane kriminalne grupe, kako se sumnja, na ovaj način ostvarili su korist višu od 150.000 eura.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net