Recent Posts

Horski udari srbijanskih medija po Mladenu Neleviću

Horski udari srbijanskih medija po Mladenu Neleviću

Sarajevo, Beograd- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 14. 03. 2017. 07:12- Horski udarili srbijanskih medijia po Mladenu Neleviću. Naljutila ih izjava o okupaciji Crne Gore 1918. godine

Poznati glumac Mladen Nelević, Zeničanin sa crnogorskom adresom, ovih dana u centru je pažnje srbijanskih medija zbog izjave da su “Srbi okupirali Crnu Goru“.

Nelević: U haosu sam i pod strašnim pritiskom

“Spornu“ rečenicu Nelević je izgovorio citirajući kralja Nikolu, na oficijelnom snimku zabilježenom prilikom snimanja historijske serije “Božićni ustanak“, u kojoj inače tumači lika Todora. Producent serije je javni servis Crne Gore.

– Igram čovjeka koji čuva vlast u Crnoj Gori u vrijeme nekih političkih zbivanja kada je kralj Nikola otišao u Francusku. On je čovjek koji je čuvao vlast u Crnoj Gori…

E sad, tu se dešavaju neke stvari– dolazi opet okupacija Crne Gore od naše istočne braće, kako bi rekao kralj Nikola, gdje se ljudi ne snalaze šta i kako treba da reaguju – riječi su Nelevića zabilježene u snimku.

U izjavi za neke od medija kazao je da je u haosu i pod strašnim pritiskom zbog onoga što nije uradio.

– To je izmišljena stvar i oprostite mi, ali sada ništa više od toga ne mogu reći- poručio je Nelević.

Prema podacima dostupnim na internetu, “Božićna pobuna” organizirana uoči pravoslavnoga Božića 1918. godine uvod je u oružani otpor dijela Crnogoraca protiv okupacije njihove domovine na koncu Prvog svjetskog rata od strane Srbije i odluke nelegalne Podgoričke skupštine o pripajanju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Oružani otpor Srbiji i njenim pristašama u Crnoj Gori, potrajao je različitim intezitetom do 1929. godine. Oružani sukobi u Crnoj Gori, inicirani “Božićnom pobunom”, prvi su i- u vrijeme njihova trajanja- jedini primjer masovnoga oružanoga otpora velikosrpskoj politici u Kraljevini SHS.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net