Recent Posts

Protesti državljana Turske na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije

Protesti državljana Turske na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije

Sarajevo, Istanbul- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 13. 03. 2017. 08:02- Sarajevo: protesti državljana Turske na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije. Na Baščaršiji i ispred Ambasade Holandije u Sarajevu održani su protesti na kojima je poručeno kako su protekla dešavanja u Holandiji neprihvatljiva.

Protesti su održali državljani Turske koji žive u Bosni i Hercegovini organizirali su demonstrancije nakon što turskim ministrima jučer nije dozvoljeno obraćanje u Holandiji.

Turski ambasador u BiH Haldun Koc je na Baščaršiji rekao kako su se okupili da se solidarišu i pokažu jedinstvo Turske.

“Naš cilj je ukazati na demokratiju. Ono što smo preživjeli 15. jula pokazalo je kako je Turska jedinstvena i zajedno smo to prevazišli. Ono što se jučer dogodilo u Holandiji je nešto što se ne može prihvatiti”, izjavio je Koc.

Dodao je kako su Turci s narodom Holandije uvijek živjeli u miru i da će se to i nastaviti.

“Turski i holandski narodi uvijek su živjeli u prijateljstvu i miru. Tako će biti i u budućnosti, ali odluke koje su holandske vlasti donijele jučer protivne su međunarodnom pravu, demokratiji, ljudskim vrijednostima…”, izjavio je Koc.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi i kazni Holandiju zbog skandaloznog odnosa njene vlasti prema Turskoj i njenim zvaničnicima i državljanima.

“Pozivam sve organe Evropske unije i sve međunarodne institucije koje imaju misiju zaštite demokracije, ljudskih prava i pravne države da dignu glas protiv Holandije i čak da prema njoj uvedu i sankcije”, poručio je predsjednik Turske Erdogan na današnjem skupu u Kocaeliju.

Podsjetivši kako će u srijedu u Holandiji biti održani parlamentarni izbori, Erdogan je kazao da su vlasti te zemlje pomislili da mogu rasističkim ponašanjem pridobiti glasove, te je dodao da je uvjeren da će njegova braća koja imaju holandsko državljanstvo znati kako da iskoriste svoj glas u srijedu, baš kao što će to znati i oni u Njemačkoj, Belgiji i drugim zemljama.

Ponovivši da je neprihvatljivo to na koji su se način holandske vlasti odnosile prema turskim ministrima i državljanima, Erdogan je kazao kako je policija Holandije zvjerski nasrnula na mirno okupljene civile i novinare koji su samo branili svoja demokratska prava.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net