Recent Posts

Erdogan: Uvedite sankcije banana republici

Erdogan: Uvedite sankcije banana republici

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao međunarodne organizacije da uvedu sankcije Holandiji, prenosi Rojters.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će Holandija platiti zbog sramnog protjeriivanja turske ministrice Fatme Betul Sayan Kaya te da će zbog toga naučiti šta je diplomatija. “Oni će sigurno platiti za ovo, mi ćemo ih naučiti šta je prava diplomatija”, poručio je Erdogan na mitingu u Istanbulu.

Rojters navodi da je Erdogan, govoreći na mitingu u pokrajini Kodžaeli, u blizini Istanbula, kazao da se Holandija ponaša poput “banana republike” i kritikovao evropske zemlje zbog toga što nisu kritikovale način na koji se Holandija ponijela prema turskim ministrima.

Ponovio je da je s pravom holandsku vladu uporedio s ostacima nacizma i fašizma.

“Mislio sam da je nacizam stvar prošlosti. Ali da li sam u pravu? Nacizam je još živ na Zapadu”, poručio je Erdogan. – Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u srijedu, platićete cijenu – dodao je on.
Holandija je prvo zabranila ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu da sleti u Rotterdam kako bi održao govor na mitingu turskim državljanima u cilju promocije ustavnih promjena uoči referenduma u toj zemlji.

Nakon toga holandska policija je vratila u Njemačku tursku ministricu Fatme Betul Sayan Kaya koja je u Holandiju došla kopnenim putem. Veliki broj turskih državljana protestuje ispred zgrade turskog konzulata u Holandiji, a policija koristi čak i suzavac da ih rastjera.

Turska ministrica porodice i socijalne politike Fatma Betul Sayan Kaya je saopćila da njena država “želi da se evropske zemlje, posebno Holandija, što prije vrate demokratskim vrijednostima, za koje tvrde da ih štite.”

Ovo je njena prva reakcija i komentar nakon što joj je zabranjeno da uđe u Holandiju i boravi u turskom konzulatu u Rotterdamu, dodavši da su “sloboda govora, pravo okupljanja i kretanja sada u Evropi suspendovani.”

Pred kozulatom Holandije u Istanbulu od jutros kampuju demonstranti, koji su čak nakratko skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umjesto nje stavili tursku zastavu.

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net