Recent Posts

Danas sjećanje na Zorana Đinđića

Danas sjećanje na Zorana Đinđića

Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 12. 03. 2017. 17: 22 Danas sjećanje na Zorana Đinđića. Širom Srbiji je danas obilježeno 14 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, a članovi Liberalno- demokratske partije (LDP) obilježili su godišnjicu tradicionalnom „Šetnjom za Zorana”, od sjedišta te stranke do Vlade Srbije i Aleje velikana na Novom groblju u Beogradu.

Dugu kolonu su predvodili predsjednici LDP i Lige socijaldemokrata Vojvodine Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, prenosi reporterski tim regionalnog portala http://iBalkan.net

I delegacija DS predvođena predsjednikom stranke Draganom Šutanovcem odala je počast Zoranu Đinđiću i položila vijenac na njegov grob kao i predsjednik Nove stranke, bivši premijer i lider DS Zoran Živković.

Na grob Zorana Đinđića vijenac su položili i supruga Ružica Đinđić i sin Luka.

Vijenac na spomen- ploču položiće danas i članovi Vlade Srbije.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

U policijskoj akciji „Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

U „Sablji” je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke.

Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsjednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsjedničkim izborima SRJ septembra 2000, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića.

Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobjedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije položili su vijenac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade.

Danas se navršava tačno 14 godina od atentata na Đinđića, tadašnjeg premijera, na koga je pucano dok je izlazio iz automobila u dvorištu Vlade.

http://iBalkam.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net