Recent Posts

KRIZA-KAKO BEZ NJE?

KRIZA-KAKO BEZ NJE?

Opet se nismo uspjeli izvućini iz jedne vrste krize. Ni poslije dvadeset pet godina nemamo ništa drugo reći kada nam nije dobro, osim, ,,kriza je,,.

Ta KRIZA nas baš nešto hoće, voli nas, nema šta.

Opravdanje za nerad, nezaposlenost, nemanje, neobrazovanje, kriminal, bolest, je KRIZA…Dežurni krivac KRIZA. Kako prevazići krizu, kako je se riješiti i kako prestati krizirati, niko još nema pojma.

Teta Kriza, davno rođena a sada matora tetka, kljuca nam svakodnevno po glavi i koracima istu priču “sjedi dole, nema se i ne može se”, “ne diži glavu, ja sam tu ,nikuda ti nećeš, nemaš para”, ,,umri ako hoćeš ali ja ne idem nikuda,,!!!

Jutros je KRIZA ubila jednog penzionera, jučer jedan brak razrušila, prekjučer djevojka rekla NE umjesto Da pred matičarem, majka plakala jer joj je dijete poderano, golo, hljeb se prosi ako ostane viška na kraju dana, kuće se ruše pod teretom Krize…..

Sutra će jedan san biti uništen Krizom jer su tamo neki idioti odlučili da kriziramo i dalje, da nemamo i da mislimo da i ne možemo bolje. KRIZA se cereka na nas u snovima, jede nam misli i svaku noć smo mokri do gole kože od noćnih mora.

KRIZA se osilila, niko joj ništa ne može i , mislim , neće..

Ljudi je se boje. Plaše se kako poslije nje naučiti živjeti. Kako poslije dvadeset i pet godina patnje, prijetnje i gladovanja navići se da je nema. Čovjek se navikne na sve ali bez KRIZE, neće biti lako.

Ako ikada odluči da ode, stavit ćemo mali dio tete Krize u budžak da nas gleda za ne daj bože. Ako nam krene da nas spotakne jer mi u ovoj zemlji nismo svoji ako se ne spotičemo. Ne znamo mi za prav u liniju. Krivine su nam bliže. Sigurno se osjećamo ako vrludamo. Zato nas je strah, kako bez Krize, možda, nekada.

Za sada kriziramo uz kafu i rahatlokum čekajući proljeće i bolje dane.

Ekskluzivno iz Brčkog za portal ibalkan.net Piše:  Indira Jašarević- Čandić

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net