Recent Posts

Ankara: Erdogan, 16. april će biti dan obračuna za 15. jul

Ankara: Erdogan, 16. april će biti dan obračuna za 15. jul

Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” o9. 03. 2017. 12: 42- Ankara: Erdogan, 16. april će biti dan obračuna za 15. jul. 2023. godine (na 100. godišnjicu osnivanja republike) naš cilj da budemo jedna od 10 najvećih ekonomija svijeta možemo postići samo zahvaljujući novom sistemu.

Predsjednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan je izjavio da se vode radovi kako bi se održao susret sa turskim državljanima u Njemačkoj, a povodom referenduma koji je zakazan za 16. april.

Predsjednik Erdogan je bio specijalni gost u Turskoj Radioteleviziji (TRT). Obrativši se turskim državljanima u inostranstvu, predsjednik Erdogan je kazao:

¨Imamo samo jednu molbu a to je da se odazovu referendumu. Idite, iskoristiti svoj glas bez obzira na prepreke koje postave. Glasanje će biti najbolji odgovor Zapadu¨.

¨Oni su ljubomorni na našu duhovnu vezu. No, bez obzira šta da urade, neće uspjeti da pokidaju tu vezu¨.

Istakavši da će prilikom posjete Rusiji glavna tema susreta biti Sirija, bilateralne i regionalne teme, Erdogan je kazao da će u predsjedničkom sistemu, koji se nalaže ustavnim promijenima za koje će narod glasati na referendumu, 16. aprila, biti dato veće ovlaštenje parlamentu za kontrolu.

Rekavši da je sa novim sistemom otvoren put da se sudi predsjedniku, Erdogan je kazao da je parlamentu dato pravo da ponovi izbori.

¨Cilj nam je da služimo narodu¨, rekao je predsjednik i dodao:

¨2023. godine (na 100. godišnjicu osnivanja republike) naš cilj da budemo jedna od 10 najvećih ekonomija svijeta možemo postići samo zahvaljujući novom sistemu¨.

Predsjednik Erdogan je kazao da će promjena ustava biti povezana sa uspostavljanjem stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

¨Nije nam namjera da mijenjamo režim. To je završeno 1923. godine (godina kada je proglašena Republika)¨.

Istakavši da aktuelan režim prijeti stabilnosti Turske, predsjednik je kazao:

¨ Novi sistem ne želimo zbog sebe, već zbog budućnosti Turske¨.

Erdogan je kazao da će i borba protiv terorizma biti mnogo efikasnija u novom sistemu.

U vezi pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO, 15. jula, predsjednik Erdogan je kazao:

¨15. jula sam vidio iman u našem narodu i ljubav prema domovini. 16. april će biti dan obračuna za 15. jul¨.

Predsjednik je u vezi ekonomije kazao da je Turska, za vrijeme jednopartijskog režima, postala sigurna luka za investitore i dodao:

¨Prevazići ćemo o problem oko zapošljavanja i nezaposlenost smanjiti na jednocifreni broj¨.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net