Recent Posts

Dnevni pregled pisanja stranih medija o Turskoj~ 08.03.2017

Dnevni pregled pisanja stranih medija o Turskoj~ 08.03.2017

Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” o8. 03. 2017. 10: 52- Dnevni pregled pisanja stranih medija o Turskoj~ 08.03.2017…

BBC u vijesti pod naslovom “Yildirim: Operacija u Menbiću bez koordinacije je beznačajna” prenosi da je premijer Binali Yildirim kazao da bi vojna operacija u Menbiću bez koordinacije sa SAD-a i Rusijom situaciju u regiji dovela još u komplikovanije stanje. Odgovarajući na pitanja novinara Yildirim je kazao: „Operacija u Menbiću bez koordinacije sa SAD-a i Rusijom bila bi beznačajna. Rezultat ne bi pozitivan i situacija bi postala još komplikovanija. Nastavljamo sa konzultacijama na vojnom i tehničkom nivou“.

Ruski list Ria Novosti u vijesti pod naslovom „Sirija će biti na dnevnom redu tokom razgovora Erdogana i Putina“ piše da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao da će se na dnevnom redu razgovora Erdogana i Putina ovog vikenda naći i pronalazak rješenja u Siriji.

„Lideri dvije zemlje će uskoro održati samit na kojem će razmatrati sve aspekte naše saradnje. Tokom razgovora razmatraće se razne teme na čelu sa nastavkom zajedničke inicijative u saradnji sa Iranom za pronalazak rješenja i uspostavljanju političkog dijaloga između strana u Siriji koji je započeo sa procesom postignutog primirja u Astani. Pored toga razmatraće se saradnja na polju vanjske politike, trgovine, ekonomije, investicija i zajedničkih infrastrukturalnih projekata“, kazao je Lavrov.

Glasnogovornik Kremlina Dimitrij Peskom je kazao da će se Putin 10. marta u Moskvi sastati sa predsjednikom Erdoganom.

Iranska novinska agencija Irna u vijesti pod naslovom „Razgovor Erdogana i Ruhanija je bio od velike važnosti“ piše da je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Behram Kasimi na sedmičnoj konferenciji za medije u vezi razgovora predsjednika Irana Hasana Ruhanija i predsjednika Turske R.T.Erdogana u Pakistanu na samitu Organizacije ekonomske saradnje kazao da je učešće Ruhanija na ovom samitu i razgovor sa predsjednikom Erdoganom prvi razgovor na najvišem nivou između dvije zemlje nakon dugo vremena, te da je od velike važnosti za obje zemlje. Kasimi je kazao da su razmatrana brojna međunarodna i regionalne pitanja i da je postignut dogovor oko određenih regionalnih tema.

Njemačka novinska agencija DPA u vijesti pod naslovom „Čavušoglu  optužio Evropu za sistematski pritisak“ piše da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu u vezi sprječavanja govora turskih političara u Njemačkoj i drugom evropskim zemljama kazao: „Sa upućivanjem policijskih snaga vlasnicima dvorana ili intervencijama vrši se sistematski pritisak i pokušava spriječiti održavanje sastanaka“.

Čavušoglu je kazao da državni organi pokušavaju da spriječe njegove govore i da je ekstremni desničarski lider u Holandiji Gert Wilders zatražio da mu se zabrani ulazak u ovu zemlju, te je optužio vladu Holandije da je „taoc“ Wildersove politike.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net