Recent Posts

Sastanak premijera Balkana, Aleksandar Vučić 16. marta u Sarajevu

Sastanak premijera Balkana, Aleksandar Vučić 16. marta u Sarajevu

Sarajevo, Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” o7. 03. 2017. 20: 52- Sastanak premijera Zapadnog Balkana, Aleksandar Vučić 16. marta u Sarajevu. Premijer Srbije učestvovat će na samitu predsjednika vlada država zapadnog Balkana, koji će se održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Domaćin skupa jest predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, prenose bh. mediji. Vučić je odlazak u Sarajevo najavio u ponedjeljak navečer na predizbornom mitingu u Mladenovcu.

“Čeka me vjerovatno put u Sarajevo za nekoliko dana, gdje će se svi sa Balkana zajedno sastati. A hoću da idem ne zato što mi je lahko, ne zato što je jednostavno, već zato što hoću da štitim i čuvam interese Srbije na svakom mijestu”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da regiji predstoji turbulentan period, ali je naglasio da postoje granice koje Srbija ne prelazi “i nikad neće preći”.

“Zaista mislim da ključ mira jeste u razgovoru sa Bošnjacima. Pitate me da li ću ići u Sarajevo i posle ovoga? Lomio sam se, pričao sam i sa Tomislavom [Nikolićem, predsjednikom Srbije] i sa svima drugima. Mislio sam da nema nikakvog smisla da idem… A, ljudi, šta da radimo? Bolje je da 100 godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo. Ići ću u Sarajevo”, kazao je Vučić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je za Klix.ba da je dolazak Vučića u Sarajevo velika šansa za jačanje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.

On je kazao da je informacija o dolasku premijera Srbije u Sarajevo zvanično potvrđena i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“To je odlična vijest. Velika šansa ne samo za kvalitetne regionalne pripreme za samit o Zapadnom Balkanu u Trstu nego i za nastavak dijaloga i jačanje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije”, izjavio je Crnadak.

Predsjednici Vlada država zapadnog Balkana sastat će se iduće sedmice u Sarajevu, u sklopu priprema za samit Berlinskog procesa, koji je planiran za juli, potvrđeno je Hini iz ureda Zvizdića, koji je domaćin sarajevskog skupa.

Samit će okupiti premijere država regije koje pretendiraju na članstvo u Evropskoj uniji. Očekuje se dolazak predsjednika vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Berlinski proces pokrenut je 2014. godine s ciljem jačeg povezivanja država zapadnog Balkana i nekih od utjecajnijih članica EU-a, s prvenstvenim ciljem poboljšanja regionalne saradnje na planu infrastrukture i ekonomije.

Nakon samita u Beču idući skup trebao bi biti održan u julu u Trstu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net