Recent Posts

Džonatan Mur, ispravno je BOSANSKI, A NE BOŠNJAČKI JEZIK

Džonatan Mur, ispravno je BOSANSKI, A NE BOŠNJAČKI JEZIK

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” o6. 03. 2017. 09: 02- Džonatan Mur, ispravno je BOSANSKI, A NE BOŠNJAČKI JEZIK. Da li je jezik bosanski ili bošnjački: Otvorena velika polemika u regionu…

Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, se na svom Twitter profilu osvrnuo na pisanje banjalučkih Nezavisnih novina, a upozorio ih je da je ispravno reći bosanski, a ne bošnjački jezik kako je pisalo u jednom tekstu o Jusufu Nurkiću i njegovom nastupu u NBA ligi.

Moore je napisao da ne želi ispravljati cijenjene medije. Dodao je da i on kao stranac često pravi gramatičke greške.

– Veoma rijetko da želim ispraviti cijenjene medije— i naravno kao stranac često ne bez gramatične greške— ali taj je #Bosanski jezik– napisao je Moore na svom Twitter nalogu.

U svom tvitu Mur je kao vid opravdanja za ono što smatra “greškom” naveo da i sam kao stranac, često pravi gramatičke greške. Nacija govori najčešće onim jezikom čije se ime prepoznaje po imenu dotične nacije. Dakle, ime jezika je identicno sa imenom nacije čiji je on produkt. Tako Francuzi govore francuski, Englezi engleski, itd. Znači, svaka nacija ima svoj nacionalni jezik koje je obavezno i službeni jezik u državi te nacije i to je pravilo za “jednonacionalne” države. (Danas skoro da nema države koja je jednonacionalna, jer su migracije učinile da svaka država ima najmanje nekoliko nacionlanih manjina.)
Jedan od izuzetaka je španski jezik. On jeste nacionalni jezik Španaca, ali je i službeni, praktični jezik u svim državama Latinske Amerike (osim Brazila gdje se govori portugalski). Znači, cijela Latinska Amerika ne govori svoj nacionalni jezik. Osim toga, izuzetak, da se jezik ne zove po naciji čini termin bosanski jezik koji nije svoje ime dobio po naciji koja ga govori, nego po geografskom pojmu Bosna i Hercegovina.  Bosna je geografski pojam koji je historiski stariji od pojma Bosanac. Ime Bosna je nastalo od ilirskog imena rijeke Bosona (iz otomastike je poznato da prvo nastaju imena rijeka, planina, pa naselja)…
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net