Recent Posts

Pregled večeri, pisanje turskih dnevnika~ 04.03.2017

Pregled večeri, pisanje turskih dnevnika~ 04.03.2017

Ankara- objavljeno u kategoriji- Vijesti- Region- Magazin: 04. 02.2017 17 :30:50- Pregled večeri pisanja turskih dnevnika~ 04.03.2017…

Dnevnik- Sabah u vijesti pod naslovom „Nakon El Baba sljedeći cilj je Menbić“ piše da je predsjednik republike R.T.Erdogan na povratku iz Pakistana u avionu odgovarao na pitanja novinara i da je istakao da je sljedeći cilj napredovanje u pravcu Menbića.

„Na drugoj strani i dalje ulažemo napore kako bi ostvarili i operaciju u Rakki zajedno sa SAD-a i koalicionim partnerima. Isto tako ako od Rusije dođe prijedlog da se zajedno borimo protiv ISIL-a, možemo se svi zajedno upustiti u ovu borbu“, kazao je predsjednik Erdogan.

Dnevnik-Star u vijesti pod naslovom „i“ prenosi da je premijer Binali Yildirim kazao da neke terorističke organizacije pod maskom YPG-a i PYD-a pokušavaju da zauzmu nove teritorije u Siriji.

„Koliko god da se pokušaju maskirati mi njih znamo vrlo dobro. Zbog toga naše prijateljske i savezničke zemlje moraju biti veoma pažljive kad sarađuju sa njima. Moraju donijeti odluku sa kim žele da krenu na ovaj put. Ili će nastaviti sa ovim terorističkim organizacijama ili sa Turskom“, kazao je između ostalog premijer Yildirim.

Dnevnik- Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Diplomatska provokacija“ piše da je Njemačka, koja daje dozvole za razne aktivnosti terorističkim organizacijama FETO, PKK i DHKP-C, pod smiješnim izgovorom spriječila sastanak ministra pravde Bekir Bozdag i ministra ekonomije Nihat Zeybekčija sa turskim državljanima u Njemačkoj. Bekir Bozdag je oštro odgovorio na ovaj skandal i odgodio planirani sastanak sa njemačkim kolegom i vratio se u zemlju.

“Nije prihvatljivo da njemački zvaničnici, koji svakom prilikom drže govore o ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava i slobodi izražavanja otvaraju vrata terorističkim organizacijama, a sprječavaju sastanke turskih udruženja. Ovo su dupli standardi“, kazao je Bozdag.

I ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo njemačkog ambasadora na razgovore u ministarstvo kome je uručena nota republike Turske. Ambasadoru je još jednom preneseno nezadovoljstvo i reakcija turske strane u vezi ovog događaja.

Dnevnik-Vatan u vijesti pod naslovom „Prvi domaći prijemnik za mobilnu telekomunikaciju“ piše da će se u aprilu početi da koristi prvi prijemnik domaće proizvodnje za mobilnu telekomunikaciju u gradu Rize.

Zamjenik generalnog direktora kompanije ASELSAN Yavuz Bayiz kazao je da su potpisali ugovor o proizvodnji 750 prijemnika koje će u roku od 6 mjeseci do 2 godine predati kompanijama Turkcell, Vodafone i Turk Telekom.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net