Recent Posts

Ptičija gripa u Sarajevu:Oboljeli labudovi

Kancelarije za veterinarstvo BiH pozvrdila je pojavu novog slučaja virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5.

Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dijagnostičkom je pretragom utvrdio virus visoko patogene influence ptica, podtip H5, kod dva labuda na području Zoološkog vrta u sklopu RZC “Pionirska dolina”.

„ Na području Zoološkog vrta u Sarajevu virus je nađen kod dva labuda. I najvjerovatnije se ponovo radi o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope. Do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju“ stoji u saopćenju kancelarije za veterinarstvo.

Danas je u povodu ovih otkrića održan sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu s predstavnicima nadležnih županijskih službi, a u tijeku je provedba mjera sanacije žarišta u skladu sa zakonskim odredbama.

Danas je iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine saopćeno kako je virus pronađen kod dvije ptice, a popularni ZOO vrt zatvoren,  te tako nema opasnosti za posjetitelje.

Prema dosad prikupljenim informacijama, bolest je najvjerojatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama.

Ovim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu sa predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku se provode mjere sanacije žarišta u skladu sa odredbama legislative na snazi.

„U skladu sa do sada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama. Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo obavještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica“, navodi se u saopćenju i dodaje kako će „nadležna tijela nastaviti sa provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu“.

Nadležna tijela će nastaviti sa provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net