Recent Posts

Ovo je Novi Pazar

 

Grad velikog srca je večno urezan u njegovoj DUŠI…

Iskrena ljubav prema Novom Pazaru nikada ne može izaći iz srca nekog ko je bar jedan put boravio u ovom gradu. A onome ko je detinjstvo proveo na pazarskoj kaldrmi ovaj mali grad velikog srca je večno urezan u srce. Da je tako, govori prilog i činjenica da je na društvenim mrežama u poslednje vreme zapažena aktivnost našeg sugradjanina Ante Drobnjaka koga je život odveo u Beč.

Ono što su nekada u Prištini bili Boro i Ramiz to su danas u Novom Pazaru Sako Detanac i Dragan Premović. Ne prodje dan u Pazaru da ih nismo videli zajedno. To je neraskidiva nit prijateljstva koju oni gaje još iz dečačkih dana.

-Ovoj forografiji dodat ćemo prelepi tekst našeg sugradjanina Ante Drobnjaka..

Ovo je Novi Pazar

-Grad u kojem sam se prvi put zaljubio. Grad u kojem sam prvi poljubac dobio. Ona je bila u poseti svojim rođacima, a ja roker iz provincije, iz Zubinog Potoka, došao učiti gimnaziju.

-Bio je to početak osamdesetih. Ljilja je bila prelepa. I danas je takva. Ja i danas dobijam poljupce, no u drugoj državi i drugom gradu. Beč jeste lep, al moj Novi Pazar je lepši, tu su moje uspomene.

-Ulicu Stane Baćanin nikada zaboraviti neću. Porodicu Erović, porodiciu Dumić, Pazarsku Radio Stanicu i slušanje programa pokraj prozora, prvi video klub u gradu Jvc.

Igre jurke i žmurke oko kuće Kalendera, ne, nikada zaboraviti neću.

-Iz mog Pazara sam otišao sa početkom ratnih godina i dolaska na scenu ljudi koji nisu bili dobri, bili su zli. Hteli su u ime mog i njihovog naroda posvaditi mene i mog druga Hasana, Emira, Senada, devojku Ljilju sa drugaricom Eminom, Sanelom, Amrom. Mi to nismo dozvolili. I danas, nakon 28 godina, mi smo sa njima prijatelji.

-Novi Pazar može mrzeti samo onaj ko nikada u njemu nije proveo 24 sata. Onaj ko nema prijatelja u ovoj lepoj čaršiji. Novi Pazar može mrzeti onaj ko nikada nije Božić proveo u ovom gradu, onaj ko nikada nije dočekao Bajram i Ramazan. Novi Pazar može mrzeti onaj ko nikada nije probao mantije i ćevape, najbolje na svetu.

-Novi Pazar je grad dobrih domaćina. Domaćina Srba i Bošnjaka. Oni žive zajedno vekovima. Svedok mojoj tvrdnji je i ova fotografija. Dve kulture, vere, kulture, dva istorijska spomenika, crkva Sv. Nikole i Bukreška džamija.

-U ovom gradu dva naroda dele i dobro i zlo, zajedno, danima, mesecima, godinama, vekovima, a na žalost Kurira, Informera, Telegrafa, Blica, raznih šovinista i na žalost mnogih u današnjoj vlasti i vladajućoj partiji. Ne, nećete mi promeniti mišljenje, ne, nikada!!!

Za portal ibalkan.net iz Novog Pazara- Tekst Senad Senko Župljanin

Fotografija- Senad Senko i Mirza Župljanin

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net