Recent Posts

Novo zlato za Amelu i Elzana

Novo zlato za Amelu i Elzana

Po masovnosti, s 271 učesnikom iz 16 država (od 17 članica ABAF-a), bilo je to najveće takmičenje ove vrste do sada (obično su domaćini bili Atina i Istanbul).

Generalna proba u „Kombank Areni“ za Prvenstvo Evrope koje će na istom mestu biti od 3. do 5. marta, uspela je u potpunosti.

Orlova je bilo u 20 od 24 discipline. Osvojili su 9 medalja: 4 zlatne (Ivana Španović, skok udalj, Elzan Bibić 3.000 m, Amela Terzić 1.500 m, Tamara Salaški 400 m), jedno srebro (ženska štafeta 4 x 400 m) i četiri bronzane (Dušan Makević 3.000 m, Nikola Bursać na 1.500 m, Milica Emini 60 m prepone, muška štafeta 4 x 400 m), uz juniorske rekorde Srbije za juniore Bibića (8:06,98) i Eminijeve (8,34).

Ivana Španović se već bori samo protiv daljina i sebi je jedini rival. Biće tako i 5. marta.

Došla je kao najbolja na svetu (6,87 m s jedinog dosadašnjeg takmičenja), a u samo tri skoka principom dođoh, videh, pobedih u svojevsrnom troskoku (6,72 m, 6,89 m, 6,96 m), nije skakala svih šest puta samo potvrdila primat na globusu. Pomerila je sopstveni i rekord šampionata Balkana koji je bio 6,92 m.

– Otkako je počela izgradnja staze u Kombank areni, pet nedelja, dolazila sam kad god sam mogla u dvoranu. Ne mogu da opišem šta mi ovo znači. Obično sedam dana pre takmičenja skačem tri skoka jako i to sam sada učinila. Prvi put sam koristila ceo zalet od 18 koraka. Na 6,96 bilo je greškica. Ne čude me ove daljine, jer znam šta ostvarujem na treningu. Daske mi odgovaraju – rekla je Ivana najavivši da će se naredne nedelje praktično samo odmarati.

Sve je oduševio Elzan Bibić odbranivši zlatnu medalju na 3.000 m uz, kako rekosmo, juniorski državni rekord, koji je on prethodno držao sa 8:09,06 od prošle godine. Obradovao je sve osim sebe:

– Na neki način zadovoljan trkom, jer sam oborio rekord. Ostaje žal zbog norme od 8:05,00 do koje mi je ostalo manje od dve sekunde. Arena je fantastična i hvala publici koja je sve vreme bila uz mene i bodrila me.

Dugo je vodio Dušan Makević, koji ovogodišnjim ličnim rekordom 8:03,35 ima uslov za najveću scenu ove zime:

– Hteo sam da pomognem malom Elzanu da i on ispuni normu, krenuo sam da vučem od početka, s namerom da napravim dobru trku. Žao mi je što nije ispunio normu, ali dobro, ima vremena za njega, mlad je, junior i 2018. Ispostavilo se da me je to malo koštalo. U poslednjih 400 metara dao sam sve od sebe, ali nije bilo dovoljno. Krivo mi je što nisam uzeo zlato, ali šta je tu je. Verovatno me je omelo što sam tek preksinoć došao iz SAD, gde živim i radim, zaspao sam jutros u tri. Sada mi je preostalo da se fokusiram na Prvenstvo Evrope. U petak je prva trka. Finale u nedelju, ali treba da se kvalifikujem.

Na 1.500 m kod dama suvereno je delovala Amela Terzić pobedivši sa 4:13,14 (rekord Srbije drži od ove sezone sa 4:12,51):

– U ovoj disciplini takmičiću se na Prvenstvu Evrope. Ovo je moja prva pobeda na Balkanijadama na 1.500. Sada jedna po jedna trka na evropskom.

Prva se pozlatila Tamara Salaški, slabim rezultatom 53,71 (na mitingu Serbian open postigla je nacionalni rekord 52,99). Ovoga puta imala je sreće i što se dokopala prvog mesta provukavši se unutrašnjim delom prve staze u poslednjih 20 metara pored Kipranke Artimati.

– Užasno istrčana trka. Ovo sada je bilo najsporije moguće, prolaz na 200 za 25,25.. Ne znam šta se desilo… Pokušavala sam da ne krenem mnogo brzo prvi krug, jer sam znala da su devojka sa Kipra i iz Grčke sprinterke, trče 100 i 200 metara. Očekivala sam da će one da povuku, ali nisam mislila da ću ja da budem tako spora. Ne znam kako sam se na kraju provukla između njih. Imam snage. Ovo je bio samo jedan dobar trening za petak. Nimalo nisam zadovoljna. Videćemo šta će da bude na Evropskom prvenstvu. Biće tri trke, nadam se, u dva dana.

Treće mesto na 1.500 m osvojio je Nikola Bursać (3:47,93) ali nije bio zadovoljan jer mu je, izmakla norma za EP (3:44,00). Požalio se da ga je mučio virus poslednjih sedam dana, baš kao i Gorana Navu, koji je stao u trci.

Milica Emini je bila presrećna zbog rezultata 8,34 čime je srušila svoj i juniorski rekord Srbije 8,37:

– Mada nisam trčala 8,28 što je norma, kažu mi da če selektor da me stavi u ekipu za Prvenstvo Evrope.

Mihail Dudaš je na 60 m sa 7,04 bio dva stota do rezultata sezone (6,91 je ostvario u karijeri najbrže). Odustao je sjajni sedmobojac od skoka motkom za koji je prijavljen zbog manjeg bola u leđima.

Milana Tirnanić je na 60 m stotinka nedostajala do izjednačenja rezultata karijere (7,52) čime bi bila treća. Ovo je najbrže ove sezone u Srbiji i desetinku do norme za EP:

– Propala sam u drugom koraku na startu. Prvi put sam trčala ove sezone da me ništa ne boli.

Zorana Barjaktarović je imala hendikep, trčala u trci ponovljenoj posle sat vremena i ostvarila 7,57.

Sve je započeo Miodrag Đokić ličnim rekordom u skoku uvis od 2,16 m (ove zime postavio je i prethodno najboljih 2,15 m), čime je bio šesti.

Četiri stotinke na 800 m (1:53,92) do rezultata karijere (1:52,88) trčao je Marko Vozab. Ivan Petović je 60 m prepone prešla za 8,39, stotinku do rezultata karijere i pobedila u drugoj grupi.

Miloš Raović je na zagrevanju počeo da se drži za levu zadnju ložu. Mada nije ništa ozbiljnije, stao je praktično odmah posle starterovog pucnja na 400 m, jer se dogovorio s trenerom da se sačuva za EP, gde ima trku kroz šest dana.

Više nacionalnih rekorda oborili su i gosti, a među njima i Kipranin Milan Trajković rođen u Surdulici (7,63).

Na tribinama je uživalo blizu 2.000 gledalaca, s kupljenim ulaznicama (200 dinara) od kojih je prihod otišao deci oboleloj od raka.

Prvi put je u „Kombank areni“ postavljena popularna kocka, semafor okačen na sredini borilišta s ekranima okrenutim ka sve četiri strane tribina.

Na uglovima ispod plafona su trostrani semafori za pojedinačne discipline. Sportisti se predstavljaju pred start uz svetlosne i dimne efekte. Publika će stvarno uživati u spektaklu od narednog petka do nedelje.

Bile bi još dve medalje (verovatno zlatne) više da su se takmičili Asmir Kolašinac u bacanju kugle i Lazar Anić u skoku udalj. Asmir je višestruki šampion poluostrva, a Lazar aktuelni.

Kao što smo najavili, naš kolos je prošao kroz „kol-rum” i izašao na borilište, ali samo da bi se navikao na ambijent i proceduru koja ga očekuje u petak na EP. Zbog lakše povrede pete na desnoj, odraznoj nozi, Lazar Anić se takođe sačuvao za najveće takmičenje ove zime.

Posle povrede zadnje lože skraćenim zaletom je skakao (14 koraka, pun je 20) drugi naš „Evropljanin“ Strahinja Jovančević i ostvario skromnih 7,15, ali je važnije da nije osetio bol.

Za Sportski Žurnal i portal ibalkan.net iz Beograda- Tekst i Foto Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net