Recent Posts

Evropom marširaju novi Trampovi, ima čak šest “dvojnika”

Evropom marširaju novi Trampovi, ima čak šest “dvojnika”

NJUJORK– objavljeno u kategoriji Vijesti- Globus/ 26.02.2017- 10 :55:10- Evropom marširaju Trampovi, čak šest “dvojnika”. Američki predsjednik Donald Tramp ima dvojnike širom centralne Evrope, s kojima ga povezuje pozadina poslovanja, kontroverzni karakter ili lukavo korišćenje slave i društvenih mreža, a među šest njegovih dvojnika je i jedan Srbin – Bogoljub Karić, piše “Njujork tajms”.

Trampovi dvojnici su, navodi američki dnevnik, većinom politički autsajderi koji šalju populističke poruke i obećavaju rušenje establišmenta, a kojima je njegova pobjeda dala “vetar u leđa”.

Bogoljub Karić na Trampa podsjeća zbog porodičnog poslovnog carstva koje obuhvata telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, medije i međunarodnu trgovinu, kao i univerzitet, primjećuje se u tekstu.

“Njegov pokušaj ulaska u politiku završio se egzilom 2006, jer se našao pod istragom zbog organizovanog kriminala, koju je smatrao politički motivisanom. U Srbiju se vratio nekoliko dana nakon što je državni tužilac okončao istragu bez podizanja optužnice”, navodi “Njujork tajms”.

List dodaje da Karić negira da će se kandidovati za predsjednika Srbije na predstojećim izborima, ali da napominje da njegova stranka ima 60.000 novih članova otkako se vratio iz egzila.

Hrvatska “verzija” Donalda Trampa, 31-godišnji Ivan Pernar, upoređen je s Trampom zbog korišćenja društvenih mreža i načina na koji privlači pažnju javnosti.

“Prvi put se našao u centru pažnje kada je putem Fejsbuka 2011. godine organizovao niz antivladinih protesta i činilo se da je u sukobu s političkom pristojnošću. Jednom je na podu u Saboru jeo picu. Njegove poruke su uglavnom proruske i antinatovske, a često upozorava na poguban uticaj masona. Nedavno je izbačen iz Sabora jer je prekidao sjednicu kritikama na račun EU”, tako njujorški list opisuje Pernara.

Sličnosti sa Trampom ima i Čeh Andrej Babis, koji je prije šest godina osnovao stranku koja je postigla uspjeh na parlamentarnim izborima i donijela mu mijesto ministra finansija.

Babis, međutim, odbacuje poređenja s Trampom koga smatra lošim biznismenom, ali dodaje da sa novim američkim predsjednikom dijeli averziju prema imigracijama.

I Slovačka, prema pisanju “Njujork tajms”, ima svog Trampa, a to je 51- godišnji Boris Kolar, bogati biznismen koji je prošle godine osnovao političku stranku i šokirao javnost osvojivši 11 od 150 mijesta u Nacionalnom vijeću.

Kolar, čiji je slogan “Vjerujte mi, nisam političar”, ima 10 djece sa devet žena.

Trampov “dvojnik” je i Žbignjev Stonoga, 42- godišnji Poljak, vlasnik dva auto salona i strastveni bloger koji je osnovao stranku i nazvao je po sebi, a kada mu je stranka doživjela krah, posvjetio se onlajn časopisu koji je, takođe, nazvao po sebi.

Letonski Tramp je 63-godišnji Aivars Lembergs čiji izvor bogatstva nije poznat, ali je uspio da ga iskoristi da postane gradonačelnik Ventspilsa na čijem je čelu od 1988, pri čemu zagovara populističku politiku, NATO smatra okupacionom silom, a suočava se s optužbama za korupciju, pranje novca, primanje mita i zloupotrebu položaja.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net